Hoppa till huvudinnehåll

Kan kometen Emmanuel Macron vinna franska presidentvalet?

Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången
Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången Bild: EPA/IAN LANGSDON Emmanuel Macron,Frankrike

Med drygt tre månader kvar till det franska presidentvalet har Emmanuel Macron seglat upp som ett allt starkare överraskningsnamn. Opinionsmätningarna visar att hans väljarstöd ökar snabbt och Macron kan mycket väl ta sig till den andra omgången. Men vem är den 39-årige obundna mittenkandidaten som aldrig tidigare ställt upp i ett politiskt val?

Få hade för ett år sedan satsat pengar på att Donald Trump flyttar in i Vita huset. I Frankrike där presidenten likaså har stor makt kan presidentvalet i vår likväl bjuda på en högoddsare som segrare.

Om Emmanuel Macron lyckas utnyttja det momentum han har i dag är det inte helt otänkbart att han skräller och blir Frankrike nästa president.

Den franska presidentkandidaten Emmanuel Macron och USA:s blivande president Donald Trump skiljer sig både till profil, politik och värderingar som natt och dag. Men de två herrarna har ändå vissa gemensamma drag.

Elitens man bland anti-etablissemanget

Både Trump som Macron vill framställa sig som en del av anti-etablissemanget. För Trump var det ett lyckat drag och också i Frankrike suktar många väljare efter en frisk fläkt utan en tyngande partibok i fickan.

Men till skillnad från Trump så förnekar inte Macron att han hör till eliten.

Efter avslutade studier med toppbetyg i ett av de franska elituniversiteten gjorde Emmanuel Macron en kort men framgångsrik karriär som affärsman och blev i samma veva miljonär.

För fem år sen lämnande han affärslivet och gav sig in i politiken.

Macron, som är uppvuxen i ett hem med vänstervärderingar i staden Amiens i norra Frankrike, utnämndes först till den socialistiske presidenten François Hollandes rådgivare och sedan till ekonomiminister. En post han lämnade i augusti för att kunna kandidera i det franska presidentvalet.

Macron meddelade att han avgår som ekonomiminister på presskonferens i augusti.
Macron meddelade att han avgår som ekonomiminister på en presskonferens i augusti. Macron meddelade att han avgår som ekonomiminister på presskonferens i augusti. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Emmanuel Macron

Precis som Trump har Macron också lyckats fylla ett politiskt tomrum.

Om Trump som republikanernas kandidat lockade röster från besvikna demokrater så gör Macron det motsatta. Trots att han suttit i en socialistisk regering tilltalar han även konservativa väljare.

Macron en av Frankrikes populäraste politiker

Emmanuel Macron har snabbt fått ökat stöd i opinionsmätningarna och knappar in på försprånget till ytterhögerns kandidat Marine Le Pen och högerns François Fillon.

Dessutom verkar allt fler ledande personer från det styrande socialistpartiet ställa sig bakom Macron.

Macrons växande popularitet är intressant ur flera synvinklar.

Frankrike är ett land som traditionellt styrts av ledare med lång erfarenhet av det politiska livet. Att Macron bara är 39 år verkar åtminstone inte ännu vara en nackdel.

Dessutom har han aldrig tidigare varit uppställd i ett val. Varken i lokalval eller nationella val. Han har heller inte kandiderat i ett EU-val.

Jag vill samla fransmännen, inte vänstern eller högern.

Lägg till att han är obunden, han representerar inget parti. I stället har han lanserat sin social-liberala politiska rörelse En Marche!, på svenska i rörelse eller i görning.

Själv har Macron motiverat beslutet med att kandidera utanför de etablerade partierna med att han vill samla fransmännen, inte vänstern eller högern.

Men att inte backas upp av ett etablerat parti kan även försvåra hans väg mot Elyséepalatset eftersom han saknar både erfarenhet av valkampanjer och det politiska maskineriet som driver de övriga toppkandidaternas kampanjer.

Men samtidigt växer Macrons politiska rörelsen sig allt större. En Marche! har redan över 100 000 medlemmar och samlat in omkring tre miljoner euro i valbidrag.

Också Macrons valtillställningar lockar folk.

Emmanuel Macron på valtillställning i Parc des Expositions i Paris i december 2016.
Emmanuel Macron på valtillställning i Parc des Expositions i Paris i december 2016. Emmanuel Macron på valtillställning i Parc des Expositions i Paris i december 2016. Emmanuel Macron

I december drog Macron cirka 12 000 entusiastiska anhängare till en arena i Paris. Presidentkandidater i Frankrike kan till skillnad från sina amerikanska motsvarigheter vara nöjda om några tusen supportrar dyker upp.

Macron blandar höger- och vänsterpolitik

Macron har sagt att han vill tillföra optimism till det franska samhället, ett samhälle som kämpar med en dyster ekonomi.

I sitt valprogram balanserar han mellan höger- och vänsterpolitik.

Han lovar bland annat att ge mer resurser till skolor i fattiga områden och utöka arbetslöshetsersättningen.

Samtidigt vill han skrota 35-timmarsveckan, en helig ko i Frankrike.

Han har också föreslagit vissa avregleringar av den ekonomiska politiken. Ytterligare vill han slopa begränsningarna av butikernas öppettider.

Han riktar sig även till företagare och har sporrat unga som drömmer om att bli miljonärer.

Politiska motståndare betecknar honom som en högervarg i socialistkläder. Själv uppges han ha de nordiska länderna som modell.

Vill se ett starkare och bättre EU

För Emmanuel Macron ligger det gränslösa Europa varmt om hjärtat.

Han säger sig höra till Erasmusgenerationen och vill som president att allt fler unga fransmän ska ha möjlighet att studera i ett annat land.

EU:s Erasmusprogram har de senaste 30 åren gett flera miljoner européer möjlighet att åka på studentutbyte till ett annat EU-land.

I början av januari målade Macron upp EU:s framtid i samband med ett tal i det anrika Humboldt-universitetet i Berlin.

Ett tal han för övrigt höll på engelska vilket fick ytterhögerledaren Marine Le Pen att ryta till. Le Pen skrev på Twitter att "Macron åker till Berlin och ger en presskonferens på engelska ... stackars Frankrike." Hoppa över Twitterpostning

Macrons EU-politik verkar åtminstone delvis utgå från de förslag som kommit från EU-kommissionen men som inte har förverkligats eftersom flera EU-länder satt tummen ner.

Macron talar till exempel om suveränitet men till skillnad från Nationella Frontens Marine Le Pen inte om att stärka de enskilda EU-ländernas suveränitet utan istället EU:s.

Han vill bevara det passfria Schengensamarbetet men ytterligare förstärka EU:s yttre gränser och ge ökade resurser till EU:s gränsmyndighet. Han vill också att det ska bli lättare att returnera migranter till sina ursprungsländer.

Dessutom talar han varmt för att göra EU till en starkare internationell aktör och fördjupa försvarssamarbetet inom unionen.

Dessutom vill han förnya EU:s ekonomiska och monetära union. Enligt Macron behöver eurosamarbetet en grundlig reform för att euron ska kunna överleva.

Intellektuell skärpa och pojkaktig charm

Macron kan beskrivas som något av en udda fågel i fransk politik. Att han suttit i det styrande socialistpartiets regering och jobbat för den impopulära presidenten François Hollande ses inte som en barlast, snarare tvärtom.

Själv beskriver han sig som en respektfull ledare för en upprorisk politisk rörelse.

I takt med att hans popularitet växer synas även hans privatliv allt noggrannare i sömmarna.

Enligt den franska skvallerpressen skulle hans föräldrar ha skickat sin begåvade son från skolan på hemorten Amiens till en elitskola i Frankrike för att få ett slut på hans förhållande med sin 20 år äldre modersmålslärare Brigitte Trogneux.

Försöket misslyckades och Macron är sedan 2007 gift med Trogneux.

Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Trogneux.
Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Trogneux i Paris i juni 2015. Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Trogneux. Bild: EPA/YOAN VALAT Emmanuel Macron

Franska tidningar kan även berätta att han spelar piano och tränar fransk boxning och är en stor vän av fotboll.

Kan Macron utmana Fillon och Le Pen?

Enligt en färsk opinionsmätning skulle den konservativa förre premiärministern François Fillon vinna en avgörande omgång i det franska presidentvalet mot ytterhögerledaren Marine Le Pen.

Det styrande socialistpartiet PS har ännu inte valt sin presidentkandidat, men det verkar väldigt sannolikt att den kandidat som vinner partiets primärval blir utslagen redan i den första omgången.

Emmanuel Macron ligger på en tredje plats, men i takt med att Fillon har gått högerut har Macrons popularitet stigit.

Den stora frågan är nu hur mycket Emmanuel Macron och hans politiska rörelse kan växa i popularitet och ifall han klarar av att ta sig vidare till valets andra omgång.

Om Macron lyckas ta sig till finalomgången kan han nämligen vinna mot såväl Fillon som Le Pen, enligt en färsk opinionsmätning.

Den första omgången i det franska presidentvalet ordnas den 23 april och den andra omgången den 7 maj.

Läs också