Hoppa till huvudinnehåll

Kunderna väljer 100 nya böcker till Blankabiblioteken

Bokhyllor i Pargas bibliotek.
Pargas bibliotek. Bokhyllor i Pargas bibliotek. Bild: Yle/Lotta Sundström böcker,bibliotek,bokhyllor,bok

Blankabiblioteken i Pargas och i Kimitoöns kommun har tagit i bruk tjänsten Deltagande bokval. Bibliotekens kunder kan nu logga in och påverka vilka böcker som köps in.

Camilla Läckbergs Häxan, Arne Dahls Inland eller kanske Sören Olssons bilderbok Håkan Bråkan - Kaos på tivolit? Fram till den 25 januari kan Blankabibliotekens kunder logga in på en nättjänst för att bekanta sig med böcker i tre olika kategorier.

För att kunna rösta eller kommentera måste kunden logga in med bibliotekskortets nummer och pinkod. Varje bok kan ges en röst, men man kan rösta på flera böcker. Enligt bibliotekschef Karolina Zillliacus i Pargas kommer de 100 böcker som får flest röster att införskaffas till samlingarna.

Kunder har också tidigare kunnat komma med önskemål, men det är första gången man listar alternativ på webben.

- Vi har nog alltid tagit emot inköpsförslag. Vi har ett formulär på hemsidan och blanketter i biblioteken. Men det kan hända att alla inte har vetat om det, så vi ville testa på den här möjligheten, säger Zilliacus.

Barnavdelningen i pargas bibliotek.
Barnavdelningen kommer att få nya bilderböcker. Vilka det blir får kunderna avgöra. Barnavdelningen i pargas bibliotek. Bild: Yle/Lotta Sundström bibliotek,böcker

Alla nyutgivna böcker finns inte med på listorna. Den här gången har personalen sammanställt ett urval för att testa metoden.

- Vi har gjort tre listor för den första omgången. En svensk, en finsk och en lista med barnböcker, berättar Zilliacus.

Är man intresserad av att tycka till men inte har möjlighet att logga in på webben går det lika bra att kontakta en bibliotekarie i något av Blankabiblioteken.

- Man kan komma in och prata med oss, och man kan också be att vi visar boklistorna på kunddatorerna, säger Zilliacus.

Är det här något som ligger i tiden, att öppna upp processen och inkludera kunderna i besluten?

- Absolut. Deltagande över huvudtaget, att alla ska möjlighet att delta och komma med sina åsikter, visst ligger det i tiden. Och jag tycker att det här är ett bra och enkelt sätt, säger Zilliacus.

Blankabibliotekens boklista.