Hoppa till huvudinnehåll

Storm och hotelser kring serbiskt "provokativt" tåg

Ett tåg med serbiska nationalistiska slagord är klart att lämna stationen i Belgrad.
Tåget startade från centralstationen i Belgrad. Ett tåg med serbiska nationalistiska slagord är klart att lämna stationen i Belgrad. Bild: AFP / Lehtikuva Serbien,Kosovo,tåg,Belgrad

De redan tidigare spända relationerna mellan Serbien och Kosovo försämrades ytterligare på lördagen.

Ett serbiskt tåg målat med slagordet ”Kosovo är Serbien” på 20 språk skulle enligt serbiska planer köra in i norra Kosovo på lördagen.

Tåget startade från Belgrad på förmiddagen men stannade på kvällen strax före gränsen till Kosovo efter att Kosovos ledning uppmanat de kosovanska myndigheterna att stoppa tåget.

Kosovo sade att tåget var en allvarlig provokation riktad mot Kosovos suveränitet, medan Serbien anklagade Kosovo för att försöka utnyttja situationen för att starta en storkonflikt.

Norra Kosovo bebos tills törsta delen av serber. Det i övrigt albanskt dominerade Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008, men Serbien har inte erkänt självständigheten och betraktar Kosovo som en serbisk provins.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić sade att Kosovo skickat väpnade specialenheter till gränsen för att stoppa tåget.

- Vi insåg att de ville provocera fram en konflikt i stor skala. Jag har därför beslutat stoppa tåget för att visa att Serbien vill ha fred, sade Vučić på lördagskvällen.

Han passade samtidigt på att varna kosovoalbanerna att inte attackera kosovoserber.

- Serbien kommer inte att tillåta det.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić. Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić. Bild: EPA / DJORDJE SAVIC Aleksandar Vučić,Serbien,statsministrar

Tåget stannades i staden Raška, som är sista station före gränsen mot Kosovo.

Före det hade Kosovos president Hashim Thaçi betecknat det serbiska tåget som en totalt oacceptabel provokation.

- Myndigheterna i Kosovo bör omedelbart stoppa tåget med alla tills buds stående lagliga medel, skrev han på Facebook.