Hoppa till huvudinnehåll

Expertens uppmaning till Mäkäräinen: Slopa Lahtis!

Kaisa Mäkäräinen.
Skid-VM eller inte för Mäkäräinen? Kaisa Mäkäräinen. Bild: EPA Kaisa Mäkäräinen

Mäkäräinens deltagande i skid-VM i Lahtis väcker debatt. Yle Sportens skidksytttereferent Magnus Eklöv har en klar åsikt i frågan: Kaisa – slopa Lahtis, prioritera skidskytte-VM och världscupen!

Kaisa Mäkäräinens intresse att delta i skid-VM i Lahtis har blivit ett hett samtalsämne.

Mäkäräinen skulle platsa laget i längdåkning men skidlandslagets chefstränare Reijo Jylhä vill att Mäkäräinen skall visa upp sig i en världscupdeltävling i Ulricehamn kommande veckoslut. Det låter kanske inte som en stor sak, men det krockar illa med världscupen i skidskytte.

Utan formbesked väljer inte Jylhä Mäkäräinen till VM.

Rena rama idiotin

Vi är nu i samma läge som tidigare gånger då det spekulerats kring Mäkäräinens deltagande i skid-VM. Det här är en situation som inte är bra för någondera parten.

Framför allt Mäkäräinen själv är den som lider mest av läget. Nu då hon borde koncentrera sig på kommande VM-tävlingar i skidskytte.

Efter framgången i Ruhpolding kämpar Mäkäräinen dessutom om segern i totalcupen. Att nu ställa upp i Ulricehamn vore rena rama idiotin. Att lämna den chansen till formbesked emellan är det enda rätta av Mäkäräinen, vilket hon också meddelat att hon gör.

Sista Kaisa behöver

Samtidigt vore det enda rätta att blåsa av hela drömmen om deltagande i skid-VM. Nu då Kaisa till hundra procent borde fokusera på den egna sporten och skidskytte-VM i Hochfilzen så är det här vändande och vridandet på deltagande eller inte ett gissel som för koncentrationen och fokuset bort från det väsentliga, skidskyttet.

Det enda rätta nu vore att Kaisa skulle släppa tanken om Lahtis och satsa på att få fortsatt framgång i skidskytte. Att nu gå och fundera på det här och försöka klämma in en tävling i längdåkning för att ge formbesked är det sista som Kaisa behöver. Hela projektet kan i värsta fall förstöra hela skidskyttesäsongen.

Det enda rätta enligt mig vore att nu genast slopa Lahtis och satsa på huvudgrenen skidskytte.

Där, Kaisa, finns det mer att hämta för dig.