Hoppa till huvudinnehåll

Hollande påpekar för Trump att EU inte behöver råd utifrån - Merkel är mer återhållsam

Frankrikes president Francois Hollande
Frankrikes president Francois Hollande. Frankrikes president Francois Hollande Bild: CHRISTIAN BRUNA/EPA François Hollande,presidenter,Frankrike

Frankrikes president François Hollande har kommenterat USA:s tillträdande president Donald Trumps uttalanden om EU.

- EU har inget behov av råd utifrån. EU behöver inte någon utomstående som säger hur man ska handla, sade den franske presidenten Hollande i dag i samband med en ceremoni i Paris för USA:s ambassadör Jane Hartley.

Enligt Hollande kommer Europa alltid att vara öppet för transatlantiskt samarbete - men utgående från egna intressen och värderingar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kommenterat Trumps uttalande med: "Vi européer har vårt öde i våra egna händer" och "Jag tänker personligen gå in för att vänta tills USA:s president har tillträtt sitt ämbete, och efter det kommer vi naturligtvis att arbeta med honom på alla nivåer." Merkel har uttalat sig för journalister i Berlin.

Donald Trump har i en gemensam intervju för den brittiska tidningen The Times och den tyska tidningen Bild förutspått att flera länder kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna EU. Han säger i intervjun att folk och länder vill ha sina egna identiteter.

Vidare kommenterade han nyligen också den tyska förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik.

- Hon gjorde ett mycket katastrofalt misstag och det var att släppa in alla de där illegala.

USA:s avgående utrikesminister John Kerry har definierat Trumps kommentar om Merkels politik som olämplig. Kerry har uttalat sig för tv-kanalen CNN.