Hoppa till huvudinnehåll

Hundarna i Vasa fick eget dagis

Pia Blomqvist och Kirsi Vehkaperä driver hunddagiset Doggis i Vasa.
Pia Blomqvist med taxen Myran och Kirsi Vehkaperä med terriern Siiri. Pia Blomqvist och Kirsi Vehkaperä driver hunddagiset Doggis i Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki hunddagis

På måndagen öppnade Vasas första hunddagis. På Doggis får hundarna aktiviteter och sällskap medan ägarna är på jobbet. Företagarna Pia Blomqvist och Kirsi Vehkaperä tyckte att det fanns en beställning på den här typen av verksamhet.

- Vi tyckte att det finns ett behov eftersom vi själva har haft hundar hela livet och man vet att man får dåligt samvete då man lämnar hunden ensam hemma. I dag jobbar folk länge och hunden är ett socialt djur som tycker om sällskap, säger Pia Blomqvist.

Doggis håller öppet på vardagar mellan klockan 7-18. Dagiset har plats för 20 hundar och varje hund har ett eget litet utrymme där den kan vara i fred och så har man gemensamma lekutrymmen där hundarna kan umgås och leka.

- Det är individuellt program för var och en men huvudidén är att vi kommer att gå ut och gå med dem två gånger om dagen cirka en och en halvtimme och så precis som på vanliga dagisar har vi en lugn stund mitt på dagen när vi släcker belysningen och försöker få alla att lugna ner sig en stund, säger Blomqvist.

För de hundar som har specialbehov finns också skilda utrymmen. Till exempel konvalescenter garanteras en lugn mer avskild vrå där man kan ta igen sig efter exempelvis en operation.

Hunddagiset Doggis i Vasa.
Hundarna har egna vrår där de kan vara ifred. Hunddagiset Doggis i Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki doggis

Satsning på hundarnas välbefinnande

För att klara sig på hunddagiset behöver inte hunden vara jätte social. Blomqvist tror att de flesta hundar kan lära sig att umgås

- Jag tror att många hundar om de får en chans klarar sig bra om man ger dem tid. Vi har ganska stora utrymmen så att vi kan ha hundar som inte är så sociala och inte vana med andra hundar lite för sig själva i början och så får man vänja in dem i små portioner.

Då jag besöker dagiset på öppningsdagen finns bara ägarnas egna hundar på plats, men på tisdagen kommer den första klienter till dagis och efter det börjar det rulla på.

- Vi har hundar bokade från och med i morgon. Halv åtta kommer första hunden och sedan droppar det in varje dag. Vi hoppas att vi får fullt hus så fort som möjligt.

I Sverige är hunddagisar redan rätt vanliga och enligt svensk lagstiftning får en hund inte lämnas ensam längre än sex timmar.

I Finland har hunddagisarna inte ännu slagit igenom även om de flesta större städer har några enstaka hunddagisar. Blomqvist tror ändå att medvetenheten om hundarnas välbefinnande hela tiden ökar.

- Folk blir mer och mer medvetna om att hundar är sociala djur och de mår inte bra av att vara ensamma hemma hela dagen. Och folk tänker väldigt mycket på djurens välbefinnande överlag. Den tiden då hunden var fastkedjad vid en hundkoja på bakgården är förbi.

Hunddagiset Doggis i Vasa.
På dagiset finns flera större lekutrymmen. Hunddagiset Doggis i Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki doggis