Hoppa till huvudinnehåll

Kina ryter till igen om Trumps uttalanden

Kina skramlar med vapen nära Taiwan efter Trumps uttalanden. Landets första hangarfartyg som kallas nr 16, seglade nära Taiwansundet förra veckan.
Kina skramlar med vapen nära Taiwan efter Trumps uttalanden. Landets första hangarfartyg som kallas nr 16, seglade nära Taiwansundet förra veckan. Kina skramlar med vapen nära Taiwan efter Trumps uttalanden. Landets första hangarfartyg som kallas nr 16, seglade nära Taiwansundet förra veckan. Bild: EPA/JOHN LEE Kina,hangarfartyg

Kina har för andra dagen i rad varnat USA för att det tar i med hårdhandskar om den tillträdande presidenten Donald Trump fortsätter att närma sig Taiwan.

Utrikesministeriet och kinesiska medier har reagerat ursinnigt på Trumps uttalande i fredags att han är redo att ompröva USA:s inställning till Kina och Taiwan.

Trump har särskilt ifrågasatt USA:s och omvärldens traditionella linje att man erkänner Folkrepubliken Kina som den enda rättmätiga representanten för ett enat Kina.

- Alla bör inse att det finns vissa saker i världen som man inte kan sälja eller förhandla om, varnar taleskvinnan Hua Chunying.

Kina underströk än en gång att den traditionella linjen har utgjort grundstenen för relationerna mellan Kina och USA och att den inte är förhandlingsbar.

Samtal till Taiwan grämer

Trump bröt mot också mot en långvarig tradition då han kort efter presidentvalet ringde upp Taiwans president Tsai Ing-wen.

Hon har företrätt en mer nationalistisk linje än sina föregångare utan att ändå våga tala ut för självständighet.

Peking som betraktar Taiwan som en utbrytarprovins och en odelbar del av Kina reagerade ursinnigt på samtalet.

- Om Trump fortsätter med detta är häftiga, skadliga relationer oundvikliga och Peking har inget annat alternativ än att ingripa med hårdhandskar, skriver den statliga tidningen China Daily, som fungerar som landets språkrör på engelska.

Taiwans president Tsai Ing-wen är mer nationalistisk än sina föregångare men inte ens hon har vågat tala öppet om självständighet för Taiwan av rädsla för Kinas reaktion
Taiwans president Tsai Ing-wen är mer nationalistisk än sina föregångare men inte ens hon har vågat tala öppet om självständighet för Taiwan av rädsla för Kinas reaktion Taiwans president Tsai Ing-wen är mer nationalistisk än sina föregångare men inte ens hon har vågat tala öppet om självständighet för Taiwan av rädsla för Kinas reaktion Bild: EPA/Oscar Rivera Taiwan,Tsai Ing-wen

Trump har krävt att Kina upphör med vad han ser som en orättvis handelspolitik och han har antytt att frågan om taiwan är en spelbricka i kommande förhandlingar.

- Alla kan förhandlas om, inklusive vårt erkännande av Kina, hotade Trump i en intervju för tidningen Wall Street Journal i fredags.

"Återförening" av Taiwan

Den inflytelserika tidningen The Global Times varnar också för att Kina kommer att vidta kraftiga motåtgärder om Trump ändrar USA:s traditionella linje gentemot Kina.

- Det är möjligt att det kinesiska fastlandet kommer att tidigarelägga återföreningen av Taiwan och att obönhörligt kämpa mot dem som förespråkar självständighet för Taiwan, skriver The Global Times på sin ledarsida.

Tidningen som anses representera landets utrikespolitiska linje, varnade för att Trump har mindre påtryckningmöjligheter än vad han tycks inse.

Kina har också reagerat ursinnigt på utrikesministerkandidaten Rex Tillersons uttalande i kongressförhör där han sade att USA kommer att inta en hårdare hållning gentemot Kinas anspråk på omstridda öar i Sydkinesiska havet.

Den militära spänningen trappades upp ytterligare och Kinas enda hangarfartyg inledde militärövningar i vattnen nära Taiwan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes