Hoppa till huvudinnehåll

Klockrike mår bra som nomadteater

Scen ur föreställningen De tre musketörerna.
Tre musketörer fäktas även i år på Klockriketeatern Scen ur föreställningen De tre musketörerna. Bild: Laura Karen. Klockriketeatern

- Klockriketeatern mår nog riktigt bra, säger teaterchef Dan Henriksson. Vi har ny personal och ett nytt sätt att se på vår verksamhet som nomadteater, menar han.

För ganska exakt ett år sedan tvingades Klockriketeatern flytta ut från Dianascenen vid Skillnadsgatan i centrum av Helsingfors. Oron var stor över hur teatern skulle klara sig utan fast scen och i och med flytten förlorade Helsingfors ett av sina svenska rum.

- Men nu ser jag det inte alls som en så dålig sak, att vi tvingades flytta, berättar Dan Henriksson. Teatern hade hållit till där i sjutton år, så det var kanske lite på tiden, fortsätter han. Dessutom började Klockrike då för tjugofem år sedan som en nomadteater så vi har liksom återgått till rötterna, säger Henriksson.

Skådespelaren Dan Henriksson
Dan Henriksson ser positivt på Klockrike som nomadteater Skådespelaren Dan Henriksson Bild: Yle/Mikael Kokkola dan henriksson

Publikutmaningar

Då Klockriketeatern blev hemlös har skådespelarna fått gästa andra teatrars scener med sin konst. Det har varit en utmaning att få publiken att hitta rätt.

- Jo, fast vår pjäs "3 Musketeers - East of Vienna" fick jättefina recensioner och bra synlighet i medierna så har nog vår publik haft lite svårt att hitta till Fiskehamnen där vi spelat, berättar Dan Henriksson. Så där har vi lite att lära oss vad gäller kommunikation, fortsätter han.

Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna
Klockriketeatern har uppträtt i ett flertal länder med Tre musketörer Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna Bild: Klockriketeatern/Dan Henriksson klockrike

Aniara är nästa projekt

- Just nu håller jag på att bearbeta Harry Martinsons rymdepos Aniara och det är ett projekt för tre år framåt, berättar teaterchef Henriksson. Jag tyckte att det passar bra då vår teater ju fått sitt namn från Martinsons Vägen till Klockrike, säger han. Det hela baserar sig faktiskt just på det att vi inte har någon fast scen, utan vi kommer att arbeta med Aniara under tre års tid med lite olika versioner och på olika sätt, fortsätter Henriksson.

Foto från Noitavaino. I centrum Jukka Ruotsalainen.
Klockriketeatern har gästat hos Takomo under 2016, här med Noitavaino Foto från Noitavaino. I centrum Jukka Ruotsalainen. Bild: Laura Karén Teatteri Takomo,Klockriketeatern,noitavaino

Turnéerna fortsätter

Klockriketeatern har under årens lopp rört sig mycket omkring med gästspel såväl i Finland som utomlands och det kommer att fortsätta även i framtiden.

- Visst, det är ju precis det vi nu kan göra då det inte finns någon fast scen, säger Dan Henriksson. Vi kommer att synas på andra etablerade teatrar som t.ex. Viirus och Lilla Teatern och så kommer vi att ha en premiär i Esbo och fortsätta med den i Helsingfors, Västnyland och i Åbo, så det är nog fullt upp hela tiden, berättar Klockriketeaterns chef Dan Henriksson.