Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt för nyårsattacken i Istanbul greps

Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul.
Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul. Bild: EPA/DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO Turkiet,Istanbul

En uzbekisk man som misstänks ha utfört attacken mot en populär nattklubb i Istanbul på nyårsnatten har gripits uppger lokala medier.

Den misstänkte gärningsmannen Abdulkadir Masharipov som sköt ihjäl 39 människor på en nattklubb, greps i en lägenhet i stadsdelen Esenyurt i Istanbul.

Polisen grep också alla övriga personer i lägenheten; den misstänktes fyraårige son samt en kirgisisk man och tre kvinnor.

Tidningen Hurriyet skriver att mannens hustru och ett år gamla dotter greps den 12 januari.

Tv-kanalen NTV säger att han bjöd på motstånd och misshandlades då han greps.

Den misstänkte mannen efter gripandet i Istanbul
Den misstänkte, misshandlade mannen efter gripandet i Istanbul Den misstänkte mannen efter gripandet i Istanbul Bild: EPA/TURKISH Turkiet

Hittades förra veckan

Polisen lär ha lokaliserat honom redan för fyra, fem dagar sedan men man höll honom under uppsikt för att se vem han hade kontakt med.

Polisen har tidigare sagt sig jaga en 34-årig misstänkt gärningsman som kommer från Uzbekistan.

Masharipov tros ha varit medlem av terrorgruppen IS som tog på sig skulden för attacken.

172 skott i nattklubben

Masharipov sköt ihjäl en polis och en civilperson vid ingången till den populära nattklubben Reina på nyårsnatten strax efter tolvslaget.

Han sköt sedan omkring sig inne i klubben med ett automatvapen. Masharipov bytte magasin sex gånger och sköt människor som låg skadade på golvet.

En övervakningsbild av mannen som trängde sig in i nattklubben Reina och sköt ihjäl 39 människor på nyårsnatten strax efter tolvslaget
En övervakningsbild av mannen som trängde sig in i nattklubben Reina och sköt ihjäl 39 människor och skottskadade 65 på nyårsnatten strax efter tolvslaget En övervakningsbild av mannen som trängde sig in i nattklubben Reina och sköt ihjäl 39 människor på nyårsnatten strax efter tolvslaget Bild: EPA/DHA Turkiet,Istanbul

65 människor skadades i attacken och största delen av offren var utlänningar från länder i Mellanöstern.

Polisen inledde genast en landsomfattande jakt på gärningsmannen som lämnade klubben i en taxi.

Myndigheterna släppte snabbt ut bilder på den misstänkte Masharipov och det är mannen på bilden som nu har gripits.

Han uppges ha använt ett falskt namn under sin vistelse i Turkiet.

En kvinna lägger ner ett ljus bland andra ljus och röda nejlikor i närheten av nattklubben Reina.
En kvinna lägger ner ett ljus bland andra ljus och röda nejlikor i närheten av nattklubben Reina. En kvinna lägger ner ett ljus bland andra ljus och röda nejlikor i närheten av nattklubben Reina. Bild: EPA/DENIZ TOPRAK reina,Turkiet,Istanbul

Utländsk underrättelsetjänst inblandad?

Polisen har samtidigt gjort tillslag mot flera andra bostäder i Istanbul, men har inte avslöjat några detaljer om dem.

Den biträdande premiärministern Numan Kurtulmus hävdade igår att nattklubbsattacken utfördes professionellt med hjälp av en utländsk underrättelsetjänst.

Kurtulmus hävdade samma sak kort efter attacken men han har inte sagt vilken spionorganisationen eller vilket land det kan ha varit frågan om.

Både Kurtulmus och den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu har tackat inrikesministern, polisen och underrättelsetjänsten för att de har gripit personen som utförde terrordådet.