Hoppa till huvudinnehåll

Morgonstjärnan i Wittenberg

Bild ur filmen om Luther med Martin och Katarina von Bora
Kärleken mellan Martin Luther och Katarina von Bora skildras också i filmen Luther med Joseph Fiennes och Claire Cox Bild ur filmen om Luther med Martin och Katarina von Bora Bild: film.se Joseph Fiennes,Martin Luther,reformationsåret

Min morgonstjärna i Wittenberg, min käraste kära, min professor, Svinagårdens härskarinna - Martin Luther hade många smeknamn för sin hustru Katarina von Bora. Ett och annat öknamn också som han kunde ta till när han, som det ju är i alla äktenskap, emellanåt var irriterad. Men smeknamnen överväger. Med reformatorns ord "hon var en kvinna värd att älska".

Kvinnan bakom allt brukar man tala om och det är inte helt fel i det här sammanhanget! Luther började sin, som det sågs på den tiden, kyrkofientliga och subversiva, verksamhet flera år innan han träffade Katarina, men frågan är om han utan henne skulle ha kunnat och orkat med allt det han gjorde under sitt liv.

Marina Motaleff, skådespelare och pedagog, har kommit att intressera sig väldigt mycket för denna starka, modiga kvinna och hoppas att vi under refomationens märkesår också skall minnas henne. "Hon måste ha varit en oerhört modig och principfast människa, varmhjärtad, praktiskt lagd och med en vilja av stål!"

Den förlupna nunnan och den bannlyste munken

Både Martin Luther och hans blivande hustru hade ett förflutet i kloster. Den dramatiska historien om hur Katarina flydde klostret och hur de båda kom att gifta sig, berättar Marina Motaleff i sex program som också innehåller dramatiserade episoder och som sänds på aftonandakstid i Yle Vega.

"Båda utsatte de sig för stor fara för sin övertygelses skull - det var spöstraff och andra disciplinåtgärder som väntade om man blev infångad efter rymningen. Tron på att Gud inte hade kallat dem att leva utanför världen var stark hos dem båda - Katarina och några av hennes ordenssystrar hade läst Luthers skrifter i klostret och de hade väckt återklang i deras hjärtan."

Katarinas beslut att lämna klostret ledde alltså småningom till äktenskap, moderskap och till att hon arbetade hårt med att se till att hela den stora familjen hade tak över huvudet och mat på bordet. Klockan fyra inledde hon sin långa dag och det var därför Martin kallade henne sin morgonstjärna.

En kärlekshistoria - av det mera ovanliga slaget! Det kan man säga att Marina Motaleff berättar torsdag kvällar i Yle Vega kl ca 19.15.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro