Hoppa till huvudinnehåll

Östnylänningar avverkar den östnyländska skogen

Skogsarbetarna Bengt Karlsson, Kenneth Rehnberg och Peter Olander
Tvättäkta östnyländska skogsarbetare. Från vänster: Bengt Karlsson, Kenneth Rehnberg och Peter Olander. Skogsarbetarna Bengt Karlsson, Kenneth Rehnberg och Peter Olander Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skogsarbetare,skogsarbete,peter olander

Det finns utländsk skogsarbetskraft också i Östnyland, men inte i så stora mått man kunde tro.

I media har man den senaste tiden kunnat läsa och höra om hur den finska skogen allt mer sköts av utländska skogsarbetare, framför allt från Estland, Ryssland och Rumänien.

- De finns, men vi på skogsvårdsföreningen Skogsreviret har nog åtminstone tillsvidare haft en lokal bemanning av skogsarbetare, både då det gäller anställda och entrepenörer, säger Björn Arnold-Larsen, arbetsledare på Skogsrevirets Borgåkontor.

Arnold-Larsen Björn - arbetsledare på Skogsvårdsföreningen Skogsrevirets Borgåkontor 13.01.17
Björn Arnold-Larsen - arbetsledare på Skogsrevirets Borgåkontor. Arnold-Larsen Björn - arbetsledare på Skogsvårdsföreningen Skogsrevirets Borgåkontor 13.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Borgå,Emsalö,björn arnold-larsen

Kan skogen som sin egen ficka

Enligt Arnold-Larsen är fördelarna med lokal arbetskraft många. De känner både skogsägarna och skogarna.

- Hur det går i framtiden kan jag förstås inte uttala mig om. Det är ju lite kärva tider på alla fronter och man vill banta på kostnaderna och förvisso kan man se ett litet Kinafenomen också inom skogsbruket, menar Arnold-Larsen.

Skogsreviret har sedan länge haft en väldigt stor skogshuggarkår. Gruppen har genom åren naggats i kanterna på grund av pensioneringar och för att det maskinella arbetet alltmer tagit över.

- I dagens läge är det väldigt lite träd som fälls med hjälp av motorsåg. Det är bara på områden där inte maskinerna kommer åt, som skogshuggaren behövs. De kan ses som en assisterande hjälp till skogsmaskinen, säger Arnold-Larsen.

Den manuella arbetskraften används närmast vid plantering men också inom röjning av ungskog och inom annan skogsvård.

Bengt Karlsson röjer skog på Emsalö i Borgå 13.01.17
Bengt Karlsson... Bengt Karlsson röjer skog på Emsalö i Borgå 13.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skogsbruk,Röjsåg,slyröjning
Peter Olander röjer skog på Emaslö i Borgå
...och Peter Olander röjer ungskog. Peter Olander röjer skog på Emaslö i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skogsarbete,peter olander

Ohotat arbete

Bengt Karlsson har arbetat i skogen i 30 år och mycket mera kommer det inte att bli. Inte därför att den utländska arbetskraften gör intrång i de finska skogarna, utan för att pensionsåldern närmar sig.

Under 30 år är det inte mycket som förändrats. Jo, ester och ryssar konkurrerar om arbetena, men eftersom Bengt Karlsson arbetar för Skogsreviret, kan han känna sig trygg ända till pensionsstrecket.

- Det som förändrats är väl kanske det att vi tidigare använde oss i högre grad av motorsåg. Idag är det röjsåg som gäller, säger Karlsson.

Skog på Emsalö
Ny ungskog växer upp på Emsalö. Skog på Emsalö Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Emsalö,skogar,skog,emsalö
Karta över skogsskifte på Emsalö i Borgå
Det gäller att hålla koll på att man arbetar på rätt skifte. Karta över skogsskifte på Emsalö i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus kartor,Borgå,Emsalö,grundkarta,skogsavverkning

Bra skogsvinter - tillsvidare

För övrigt har vintern tillsvidare varit rätt bra sedd ur skogsarbetarens synvinkel. Det finns inte för mycket snö och det har inte heller varit för varmt, det vill säga den manuella röjningen går tämligen bra och markerna bär skogsmaskinerna, trots att tjälen inte är speciellt djup.

- Marken fryser ju där maskinerna tar sig fram, men invid kan jorden vara fullständigt tinad. En riktigt bra början på vintern så där skogsbruksmässigt, bedömer Arnold-Larsen.

Skogsarbetare Peter Olander vässer en röjsåg på Emalö i Borgå 13.01.17
Det gäller att hålla klingan skarp. Peter Olander använder filen. Skogsarbetare Peter Olander vässer en röjsåg på Emalö i Borgå 13.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skogsbruk,skogsarbetare,Röjsåg,peter olander
Röjsågsbett
Tidigare använde man mera motorsåg i det manuella arbetet. Idag är det röjsåg som gäller. Röjsågsbett Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skogsarbete,skogsbruk,Röjsåg,röjsågsbett

Det krävs mellan 70 centimeter och en meter snö för att sätta krokben för skogsavverkningen. I skrivande stund är snödjupet i östra Nyland bara 20 centimeter, men också någon decimeter snö kan ställa till med besvär.

- Snöfallet stör utkörningen av virket ur skogen. Det behöver bara snöa en natt, så kan det resultera i problem med att hitta virket och att få det lyft ur drivorna, säger Arnold-Larsen.

Det som skogshuggaren Bengt Karlsson önskar sig av den fortsatta vintern, är att blötsnön skulle blåsa ner från träden och att det efter det skulle bli aningen kallare.

- Tre-fyra minusgrader är idealiskt skogshuggarväder, menar Karlsson.

Hjortspår i snö
Hjortarna har lämnat spår men syns inte till. Hjortspår i snö Bild: Yle/Stefan Härus spår,spår i snön
Grön bladspindel på snö
Den gröna bladspindeln lämnar inte spår, men syns. Grön bladspindel på snö Bild: Yle/Stefan Härus Grön bladspindel,snö,grön bladspindel

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland