Hoppa till huvudinnehåll

Sjung en ny sång!

Psalmbokstilläggskommitten på Johanneskyrkans trappa
Kommittemedlemmar på Johanneskyrkans trappa, foto taget av Karin Erlandsson, som också satt i kommittén. Patrick Frisk, Anna Brummer, Dag-Ulrik Almqvist,Helene Liljeström, Rainer Holmgård, Jocke Hansson, Mikael Svarvar Psalmbokstilläggskommitten på Johanneskyrkans trappa Bild: KCSA Psalmbokskommitté,Karl-Johan Hansson,mikael svarvar

147 nya psalmer i ett s.k. psalmbokstillägg - det är resultatet av flera års arbete. En kommitte bestående av kyrkomusiker och forskare har vaskat fram både mycket gamla melodier som inte rymts med i tidigare psalmböcker och nya andliga sånger och visor som redan sjungits i många kristna sammanhang och som nu infogats i psalmskatten.

Det är stor bredd och variation - en titt i innehållsförteckningen visar att den 'yngsta' psalmen är skriven 2010. Med ryms flera sånger ur Taize-kommunitetens musiktradition, men också populära melodier som Benny Anderssons och Ylva Eggehorns Så kom du då till sist. Bland psalmerna finns nyskrivet material av finlandssvenska författare och musiker som Dag-Ulrik Almvist,Johanna Almark-Mannila, Anna Brummer, Camilla Cederholm, Fredrik och Karin Erlandsson, Tua Forsström, Lena Frilund, Ull-Britt Gustafsson-Pensar, Henrik Huldén, Maj-Britt Palmgren, Susanne Ringell, Mikael Svarvar m.fl.

Anna Maria Böckerman, Dag-Ulrik Almqvist och Helene Liljeström satt alla med i psalmbokstilläggskommittén. De kommer att under vinterns och vårens måndags-Andrum tala kring de tankar och känslor de nya psalmerna väcker.

Yle Vega måndagar kl 6.54 och 9.10

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro