Hoppa till huvudinnehåll

Soini i Bryssel: Vi bör hålla kontakt med Turkiet

Margot Wallström och Timo Soini i Bryssel 16.1.2017.
Margot Wallström och Timo Soini i Bryssel 16.1.2017. Bild: AFP / Lehtikuva / Emmanuel Dunand Margot Wallström,Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) har i Bryssel rapporterat om sitt besök i Turkiet.

Soini uppträdde åter som brobyggare mellan Turkiet och EU då han inför sina europeiska kolleger beskrev resultatet av sin Turkietresa. I november förmedlade han också information från Turkiet till Bryssel då han berättade för sina kolleger att han talat i telefon med Turkiets utrikesminister.

Soini träffade förra veckan i Ankara Turkiets president, premiärminister, utrikesminister och Europaminister. Soini höll också tal inför ambassadörer.

- Jag anser att vi ska hålla kontakt med Turkiet, sade Soini.

- Jag fick över lag ett riktigt gott emottagande. Ingen förde fram några anklagelser - några till och med tackade.

Österrike föreslog i december att Turkiets medlemsförhandlingar med EU skulle läggas på is, och Holland har understött tanken. Också EU-parlamentet har uttryckt sin önskan om att förhandlingarna avbryts.

Bakom kraven ligger det hårda tag som Turkiets regering använt sig av mot sina medborgare sedan kuppförsöket i juli 2016. Tiotusentals människor har gripits och avsatts från sina tjänster. Representanter för oppositionen och pressen har fängslats.

Medlemsförhandlingarna med EU har dock inte avbrutits, men i praktiken har inga nya förhandlingsomgångar inletts.

Soini sade att han hade sagt att det finns två alternativ för Turkiet.

- Jag berättade förstås [för Turkiets ledning] att det för Turkiets del handlar om att rikta sig till Europa. Om detta inte förverkligas så blir riktningen Mellanöstern.

I sitt tal för ambassadörerna hade Soini påpekat att Turkiet godkändes som kandidatland för anslutning till EU under toppmötet i Helsingfors 1999.

(Ursprunglig text: Petri Raivio / Yle Uutisets korrespondent)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes