Hoppa till huvudinnehåll

Trump i The Times och Bild: Flera länder kommer att lämna EU

Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 20 juli 2016.
Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 20 juli 2016. Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,Presidentvalet i USA 2008,republikanernas partikonvent,Cleveland

USA:s tillträdande president Donald Trump förutspår i en gemensam intervju för den brittiska tidningen The Times och den tyska tidningen Bild att flera länder kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna EU.

Trump har gett mycket sparsamt med intervjuer och mest uttalat sig på Twitter.

- Kärnvapen borde reduceras mycket påtagligt, säger Trump i intervjun på en fråga om de kommande relationerna med Ryssland.

Trump säger att han tänker utse sin svärson Jared Kushner till chefsförhandlare för att få till stånd ett fredsavtal i Mellanöstern.

Han kommenterar också den tyska förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik.

- Hon gjorde ett mycket katastrofalt misstag och det var att släppa in alla de där illegala.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Den blivande presidenten analyserar vidare varför Storbritannien röstade brexit, det vill säga att lämna EU.

- Folk och länder vill ha sina egna identiteter och Storbritannien ville ha sin egen identitet, säger Trump och lovar se till att Storbritannien får ett eget handelsavtal med USA.

Han förutspår att andra länder kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna EU.

Den tyska billtillverkaren BMW varnas av Trump för att USA kommer att belägga BMW-bilar tillverkade i Mexico med en tull på 35 procent om de exporteras till USA.

BMW planerar en fabrik i Mexico som ska starta produktionen av bilar för export 2019. Enligt Trump borde BMW bygga fabriken i USA i stället.

Trump intervjuades av Bilds förra chefredaktör Kai Diekmann och av den omstridda konservativa brittiska politikern Michael Gove, som tidigare jobbat för The Times och medverkar i tidningen som kolumnist.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes