Hoppa till huvudinnehåll

En "väldigt svensk tränare” ska leda Finland

Anna Signeul kramar om Lotta Schelin.
Anna Signeul kramar om Lotta Schelin i samband med en landskamp mellan Skottland och Sverige. Anna Signeul kramar om Lotta Schelin. Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press Anna Signeul,fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Lotta Schelin

Damlandslagets nya tränare Anna Signeul är ett riktigt kap för finländsk fotboll. Det tycker i alla fall Marianne Miettinen som är imponerad av vad Signeul gjort i Skottland.

– En jätte erfaren tränare. Hor varit tolv år i Skottland där hon har jobbat som förbundskapten och teknisk direktör. Hon har väldigt bra kunskaper om var damfotbollens elit ligger i Europa och i världen.

Såhär beskriver Bollförbundets mångsysslare Marianne Miettinen damlandslagets nya chefstränare Anna Signeul.

– Jag tycker att det handlar om ett jättebra val för Finland. Hennes största styrka är erfarenhet. Hon har gjort sin egen grej i Skottland i tolv år. Hon startade nästan från noll och har byggt ett väldigt framgångsrikt landslag. Hon har säkert också lärt sig mycket när hon har fått jobba i ett fotbollsland som Skottland.

Samma sorts ledare som Jeglertz

Signeuls föregångare var också svensk. Andrée Jeglertz tränade Finland åren 2010–2016. Enligt Miettinen handlar det inte om någon dramatisk förändring vad gäller ledarstilen.

– Som människa och tränare är hon ganska nära samma sorts ledare som Andrée Jeglertz, hon har en väldigt svensk stil. Hon jobbar nära sin tränarstab och träffar spelarna ofta för att diskutera med dem.

Vid sidan av sina tränaruppgifter arbeta Jeglertz också med en hel del saker som inte direkt var kopplade till A-landslaget. Signeul kommer inte att behöva axla ett lika brett ansvar.

– Vi har gjort en ny fördelning. Anna får fokusera hundraprocentigt på U20-spelarna och på damlandslaget. Hon kommer också att jobba väldigt tätt med ligatränarna och hjälpa dem utveckla sin verksamhet.

– Allt vad det handlar om är att hon jobbar nära de spelarna som är aktuella för hennes landslag.

Signeul tar över som chefstränare på sommaren. Till dess leder Marko Saloranta landslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport