Hoppa till huvudinnehåll

Estbackaborna i Borgå kämpar för sin närbutik

Stängningshotade Siwa i Estbacka, Borgå 16.01.2017
Stängningshotade Siwa i Estbacka, Borgå 16.01.2017 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Siwa,närbutiker,närbutik

Siwa-butiken i Estbacka i Borgå är hotad och både butikens personal och kunder är besvikna. Tillsvidare har cirka 1 000 personer skrivit på en adress för butikens fortlevnad.

Joonas Osmala har bråttom då han snabbt sticker sig in i Siwa-butiken i Estbacka. Han säger att han har en kund som väntar och att han måste skynda vidare, men medan han betalar för sin cigarettask i kassan, hinner han ändå få fram att det är djupt tragiskt om kvartersbutiken måste slå igen.

- Det är riktigt tråkigt om den här butiken måste stänga. Butiken har ju väldigt mycket kunder. Det är helt enkelt fel om det går så, säger han och skyndar vidare.

Tiina Siikamäki - biträdande butikschef i siwa i Estbacka, Borgå
Tiina Siikamäki. Tiina Siikamäki - biträdande butikschef i siwa i Estbacka, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,tiina siikamäki

Stor kundkrets

Biträdande butikschef Tiina Siikamäki bekräftar att butiken har en stor och trogen kundkrets.

- Många av kunderna har handlat här sedan butiken slog upp dörrarna för första gången, det vill säga för cirka 30 år sedan, säger Siikamäki.

Nu ser det dock ut som om kvartersbutiken har kommit till vägs ände.

Siikamäki säger att de försöker kämpa emot stängningshotet och att de fått bra stöd av kunderna som flitigt tecknat på adressen som ligger på kassabandet.

- Många har till och med kommit in enbart för att skriva sitt namn på adressen, säger Siikamäki och bläddrar snabbt igenom pappersbunten.

namninsamling mot stängning av siwa i estbacka
1 000 personer har skrivit på adressen för bibehållandet av Siwa-butiken i Estbacka. namninsamling mot stängning av siwa i estbacka Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Siwa,namninsamling mot stängning av siwa i estbacka

Halva stadsdelen har skrivit på

En snabb kalkyl avslöjar att det finns cirka 1 000 namn på pappren.

- Jag räknade till 50-talet papper och varje papper innehåller ungefär 20 namn, så snacka om stöd, jublar biträdande butikschef Siikamäki.

Tusen namnunderskrifter skulle innebära att ungefär hälften av Estbackaborna har skrivit under adressen.

- Det bor många äldre personer här och familjer med småbarn. Alla har inte ork eller möjlighet att ta sig till butiker längre bort, så den här butiken fyller en viktig funktion. Dessutom tycker jag att det inte alls går så väldigt dåligt ur ekonomisk synvinkel, så varför stänga, undrar Siikamäki.

namninsamling mot stängning av siwa i estbacka
"Vår butik är stängningshotad. Om du är av den åsikten, att verksamheten bör fortgå i Estbacka, så skriv på adressen...." står det på uppropet på dörren i butiken. namninsamling mot stängning av siwa i estbacka Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,siwa estbacka

Dagliga uppköp i hemkvarteret

En av dem, som bra passar in på den kundkrets som Siikamäki målar upp, är Sanna Törnroos. Hon är småbarnsförälder med tiden på kort, som hon själv uttrycker det.

- Den här butiken är idealisk. Jag behöver inte åka iväg med barnen till någon större affär i centrum av Borgå, utan kan sköta de dagliga matuppköpen i hemkvarteret. Verkligen tragiskt om verksamheten upphör, säger Törnroos.

Ännu är inte sista ordet trots allt sagt. Ägaren Kesko, som har två separata samarbetsförhandlingar på gång, undersöker för tillfället möjligheterna till att vissa av Siwa-affärerna kunde fortsätta sin verksamhet.

- Det finns tre möjligheter. Antingen blir det lapp på luckan, eller så köper någon verksamheten eller så fortsätter vi som en K-butik, förklarar Siikamäki.