Hoppa till huvudinnehåll

Inget Bauhaus till Vallgård

Människor som yogar.
Konepajan Bruno får hållas kvar i Vallgård Människor som yogar. Bild: Yle/Ylva Perera nick cave yoga,yoga

Invånarnas röst har hörsammats i Helsingfors stadsplaneringsnämnd. Det blir inget Bauhaus i kulturcentret Konepajan Bruno.

Planerna på att järnhandelskedjan Bauhaus skulle få flytta in i VR:s gamla magasin i Vallgård föll då stadsplaneringsnämnden behandlade ärendet. Nämnden beslöt enhelligt att förkasta planerna eftersom de anses vara emot principerna i delgeneralplanen.

Människor som yogar.
"Efter jobb" yogan kan fortsätta i Konepajan Bruno Människor som yogar. Bild: Yle/Ylva Perera nick cave yoga,yoga

Invånarna var emot

Planerna på att Bauhaus skulle flytta in i kvarteret har väckt stor uppståndelse och de har fått mothugg från invånarhåll. Vallgårdsborna har tillsammans med andra stadsaktiva varit emot att Bauhaus skulle flytta in i de lokaler Konepajan Bruno nu håller till i.

Enligt Yle Helsinki hade nämnden fått in hundratals klagomål och tusentals invånare hade dessutom skrivit under en address mot planeändringen.

Denna logo ses inte i VR:s gamla magasin Bild: YLE/Fred Wilén järnhandel

VR vill bli av med magasinen

För tillfället hyr alltså kulturcentret Konepajan Bruno lokalerna i VR:s gamla magasin. De hade vräkts om planeändringen hade vunnit gehör i stadsplaneringsnämnden. VR har en längre tid velat bli av med magasinen och sökte därför en ändring i delgeneralplanen för att Bauhaus skulle köpa upp dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen