Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad utreder tvåspråkigt gymnasiecampus

Kristinestads gymnasium.
Kristinestads gymnasium. Kristinestads gymnasium. Bild: YLE kristinestads gymnasium

Kristinestad utreder om svenska och finska gymnasiet kunde öka samarbetet eller rentav finnas i samma lokaler. Stadsstyrelsen vill ha en utredning till skolstarten 2017.

Det var en motion om en sammanslagning av gymnasierna från 2010 som nu ledde till att en utredning ska göras om mera gymnasiesamarbete i Kristinestad.

När motionen lämnades in hänvisades det till att små gymnasier är indragningshotade, men i dagsläget är det scenariot inte överhängande.

Istället handlar det om mera samarbete, men det förs också diskussioner om ett gemensamt tvåspråkigt campus. Eventuellt kunde också högstadierna placeras under samma tak.

- Vi vill ha konkreta samarbetsmodeller för gymnasierna, säger stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt. Blomstedt utesluter inte gemensamma utrymmen.

Kräver investeringar

Ett tvåspråkigt campus kräver en investering på cirka 1 000 kvadratmeter i tilläggsutrymmen. Vid behandlingen i nämnden konstaterades att staden skulle få ett starkt utbildningscentrum som kunde ge ett ökat antal elever även från andra orter.

Andra fördelar är att lärare kunde användas över språkgränserna, ökat utbud av gymnasiekurser, gemensamma temastudier och stödtjänster.

Rektorerna och utbildningscentralen får nu antagligen utse en grupp att presentera de konkreta förslag stadsstyrelsen efterlyser.

Läs också