Hoppa till huvudinnehåll

Motion som familjegrej

Mormor, barn och barnbarn tar en välbehövlig paus i inomhuslekparken.
Mormor, barn och barnbarn tar en välbehövlig paus i inomhuslekparken. Mormor, barn och barnbarn tar en välbehövlig paus i inomhuslekparken. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney barn (familjemedlemmar),motion (idrott),sammanhållning,lekparker

- Många föräldrar som kommer hit är med och leker, säger Jaana Jantunen som arbetar i en inomhuslekpark i Vasa. Hon har full upp att ta betalt, svara på frågor och fixa mat åt gästerna i lekparken.

Men mellan kassajobb, tårtgräddande och matlagning hinner Jaana berätta att de flesta av attraktionerna är gjorda för att också vuxna ska få plats. Ofta är föräldrarna lika svettiga och ler lika mycket som barnen.

Delad glädje för barn och vuxna

- Att åka i den stora rutschkanan är det roligaste, både ur barnens och min synvinkel. För att inte tala om stället där man får skjuta bollar, det var skoj - även för mormor, säger Marianne Löfström-Lahti.

Hon besöker lekparken tillsammans med döttrar och barnbarn och det syns att hon har roligt när hon och barnbarnen åker gång på gång i rutschkanan.

- Att få dela barnens glädje är det som gör att jag vill vara med och leka. Det ger mig väldigt mycket.

Marianne Löfström-Lahtis barnbarn är mellan åtta månader och tre år – den yngsta tar en tupplur under besöket. Finns skärmar redan med i de här barnens vardag?

- Jodå, det ska vara Pippi på skärmen om barnen behöver en vilopaus. Det betyder ju också att vuxna får vila en stund. Men så länge det är de vuxna som bestämmer över skärmtiden, så är det inget problem, konstaterar Marianne Löfström-Lahti. Även om det kan bli lite gråt ibland när skärmtiden är slut. Och det är absolut inget som inkräktar på motionen.

Mariannes dotter Maria Fjäder bor med barnen på Åland. Nu under besöket hos mormor passar de på att fara till inomhuslekparken, eftersom sådana saknas på hemorten. Maria Fjäder ser många positiva effekter av att motionera tillsammans.

- Motionen skapar glädje och starkare familjeband. Och när barnen tycker det är roligt att röra på sig, så blir motionen en naturlig del av livet.

Familjen Rabb tycker om att motionera och träna tillsammans.
Familjen Rabb tycker om att motionera och träna tillsammans. Familjen Rabb tycker om att motionera och träna tillsammans. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney barn (familjemedlemmar),motion (idrott),sammanhållning,Sundom,motionssalar

Att gemensam motion stärker familjens relationer tycker också familjen Rabb. De har lite äldre barn och brukar ofta träna och motionera tillsammans.

- Det är kul att vara med familjen medan man tränar. Till exempel när vi går ut och springer så kan vi springa olika långt, men det är skönt att ändå springa tillsammans en bit, säger 11-åriga Alva Rabb.

- Vi hinner komma ikapp lite på träningen, konstaterar storasyster Ida Rabb. Vi har så mycket med skola och jobb. Men under träningarna hinner vi tala och berätta saker för varandra.

Ett behov att träna tillsammans

- Vi har familjetid samtidigt som vi tränar, säger pappa Tom Rabb. Allt vi gör, gör vi oftast tillsammans. Vi skidar, kör slalom, spelar fotboll - och nu kommer vi också att börja gå på gym tillsammans i och med att ett familjegym öppnar här i hembyn Sundom.

- När man har många barn splittras familjen på olika träningstillfällen, så det kan det vara besvärligt. Men eftersom träningstiderna är de samma från vecka till vecka, så hittar man nog tid för att träna och motionera tillsammans, säger pappa Tom Rabb.

Positiva effekter av gemensam träning

- Gemenskapen och att få vara tillsammans är det viktigaste. Men också det att barnen ser att föräldrarna håller på med idrott och håller sig i skick på ett eller annat sätt är viktigt, säger Tom Rabb. Runt köksbordet kan man sedan diskutera en träning eller fotbollsmatch eller olika situationer. Där får barnen tips och idéer, både från föräldrar och äldre syskon.

- Det handlar i första hand inte om att lyckas eller misslyckas, utan om att det är bra för kroppen och sinnet att motionera - och då går det ofta också bättre i skolan, säger mamma Madelén Rabb.

William Rönn är mental tränare och ägare till gymmet som kommer att öppnas på familjen Rabbs hemort. Han säger att föräldrar är förebilder för sina barn. Om föräldrar och barn tränar tillsammans, så är föräldrarna ett bra exempel.

- Och bäst är det om man redan i barndomen får lära sig olika tekniker, till exempel av sina föräldrar.

När vuxna går på gym så behärskar de, oberoende av om de är i tjugo- eller femtioårsåldern, ofta inte tekniken. Om barnen fick lära sig tekniken redan i lågstadiet, så skulle de ha jättebra teknik när de blir vuxna, konstaterar William Rönn.

Mentala tränaren och gymägaren William Rönn.
Mentala tränaren och gymägaren William Rönn. Mentala tränaren och gymägaren William Rönn. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney motion (idrott),motionssalar,gymägare,företagare

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP