Hoppa till huvudinnehåll

Mumin i nyversion - utan originalrösterna

snusmumriken och mumin står på en klippa
Snusmumriken och mumin står på en klippa snusmumriken och mumin står på en klippa Bild: Yle videostill videostill

Det blir nya röster i den nya versionen av "I mumindalen". Det var 1990 som den japanskproducerade tecknade versionen av Tove Janssons muminfigurer gjorde världssuccè. Nu i vår återvänder gänget alltså i en restaurerad version i HD format, där de klassiska rösterna spelas av nya förmågor.

Den restaurerade nyutgåvan börjar sändas i februari via C Mores webbtjänst och senare i vår i den vanliga MTV3-kanalen. Det är frågan om de första 26 avsnitten, och görs enbart i en finskspråkig version.

Nya röster tar över Mumindalen

Rabbe Smedlund gjorde Muumipeikkos röst i originalserien. Men i den nya versionen får han inte vara med.

- Jag hörde om det här igår, säger Smedlund. Min första reaktion är nog att jag inte riktigt förstår varför man skall göra om någonting som visat sig fungera jättebra för flera generationer barn och föräldrar på raken.

Det blir HD-kvalitet i den remastrade versionen, något som Smedlund håller med om att är bra.

- Men helst hade jag sett att man fixat HD i den gamla, redan existerande tv-serien.

Det blir en ny film om Mumin, baserad på Tove Jansons seriestrippar.
Det blir en ny film om Mumin, baserad på Tove Jansons seriestrippar. Bild: Handle Productions handle productions

Språket uppdateras

Vi är många som tycker om språket i Mumindalen. Det är klart, tydligt och nyanserat. Ändå motiveras beslutet att ta in nya röster med att språket behöver bli modernare.

- Det förstår jag inte heller, säger Smedlund. Översättningen till finska var förträfflig. Det är ungefär som att säga till en författare som skrev en bok för 20 år sedan att - hördu - nu måste du nog skriva om boken för språket känns så utdaterat.

Stolt över att ha spelat Muumipeikko

Hur har det då känts för Rabbe Smedlund att vara Muumipeikko med hela finska folket?

- Jättefint. Ännu idag får jag kommentarer mellan varven. Och det händer att folk kommer fram när jag pratar och frågar om det verkligen är jag som spelar Mumin. Och visst är jag stolt att kunna svara ja på den frågan.