Hoppa till huvudinnehåll

Över 2 000 nyfödda deltar i stort RS-virusprojekt vid ÅUCS

Moder med nyfött barn
Nyfödda deltar i stort internationellt forskningsprojekt vid Åbo universitetscentralsjukhus. Moder med nyfött barn Bild: Yle/Stefan Paavola bb på borgå sjukhus

I Åbo ska 2 000 nyfödda granskas under de kommande tre åren som en del av ett stort internationellt RS-virusprojekt. Den internationella Resceu-forskningsgruppen har beviljats 29 miljoner euro av EU för ändamålet.

Åbos andel av forskningsbidraget är 600 000 euro och arbetsgruppens enda finländska medlem är professor Terho Heikkinen som forskar i barnsjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Under det tre år långa forskningsprojektet ska man undersöka barnens sjukfrekvens vad gäller RS-viruset samt hur många gånger barnen har varit intagna på sjukhuset ifall de har insjuknat.

Projektet är en fortsättning på den mångåriga forskning kring luftvägsinfektioner som Heikkinen har bedrivit vid ÅUCS sedan 2000.

Heikkinens virusforskning har tidigare undersökt influensavirusets inverkan på barn och i det har tusentals barn deltagit. Forskningsresultaten har haft stor inverkan på vaccinations- och vårdprinciper i Finland och internationellt.

Nu vill forskarna utreda RS-viruset mer för det har visat sig vara en stor orsak till att barn får luftvägsinfektioner.

Över 30 miljoner barn under 5 år drabbas årligen av RS-viruset och får dessutom komplikationer i form av lunginflammation och bronkit. Vart tionde barn behöver sjukhusvård.

Det finns i nuläget inget vaccin eller effektiva läkemedel mot viruset, men forskningen går hela tiden framåt.