Hoppa till huvudinnehåll

Som präst får du ta de jobb som erbjuds dig

Prästen Linus Stråhlman besöker X3M.
Prästen Linus Stråhlman fick en tjänst i Kyrkslätt direkt efter studierna. Prästen Linus Stråhlman besöker X3M. Bild: Yle/ Michaela Rosenback linus stråhlman

Det kan vara svårt att komma ut i arbetslivet, men vi tar reda på hur du ska göra. Linus Stråhlman har jobbat som präst i ungefär två och ett halvt år. Så här fick han sitt första jobb.

Innan Linus Stråhlman fick sitt första jobb som präst var han aktiv inom församlingen. Han jobbade som sommarteolog på konfirmationsläger och annat, och det gjorde att han blev synlig bland potentiella arbetsgivare.

- Mot slutskedet av studierna behövdes det mera präster och då blev jag uppringd av domkapitlet, alltså biskopens medhjälpare. De frågade om jag börjar bli klar snart och om jag inte kan sätta lite fart på, för i så fall skulle de ha ett jobb för mig i Kyrkslätt, säger Linus.

Som präst är det inte alls säkert att du kan få jobb i just din favoritstad. Det är nämligen så att du placeras ut där du behövs.

- Det sker inte mot ens vilja eller så, men tjänsterna finns där de finns. Biskop och domkapitel meddelar att det ska finnas en präst på Åland, en i Karleby, en i Borgå och så vidare. Som präst kan du då ta emot tjänsten eller låta bli.

Så om en tjänst skulle bli ledig i Sodankylä, skulle du ta emot den?

- Det skulle jag knappast göra, främst för att det ligger i ett annat stift. Jag är präst inom Borgå stift och visst är det möjligt att byta men det kräver en del arbete.

Motsvarar studierna yrket?

För att bli präst ska du studera teologi. Linus har en magistersexamen i teologi och under studierna inriktade han sig på att bli präst. Men i studierna ingick också allmänna studier där han lärde sig att forska och annat akademiskt.

- En del av studierna har kanske direkt gett verktyg för att jobba som präst, men resten av studierna har mer gett färdigheter att skapa sina egna verktyg för prästyrket.

Kyrkslätts kyrka.
Det är egentligen en ganska liten del av jobbet som utförs i kyrkan. Kyrkslätts kyrka. Bild: YLE/ Christoffer Gröhn kyrkslätt svenska församling

Linus beskriver det som att han vet var han ska börja söka.

- Teologi är jättebrett men jag har ett hum om var jag ska leta efter svar när någon frågar något. Man lär sig att ta reda på saker och jobba självständigt, säger han.

Att bli varm i kläderna som präst tar ändå något år. En del saker lär man sig kanske först när man börjar jobba.

- Det tar en tid att hitta sin prästroll och att våga ta plats, säger han.

Ett omväxlande arbete som är mer än predikningar

Linus tycker att det bästa med yrket är omväxlingen.

- Det finns ingen dag som är den andra lik. Man får träffa många olika slags människor i olika slags kontexter och man kan både vara social och nörda in sig bland dammiga böcker.

Att vara präst innebär mer än att hålla begravningar och bröllop. Linus säger att de där ceremonierna inte ens är en så jättestor del av yrket. Istället handlar mycket om förberedelser.

- Inför en begravning, dop eller vigsel ska man träffa de berörda. Inför gudstjänsten kör vi ibland med gudstjänstgrupper, det är sådana som hjälper till vid mässan, och då ska man träffa dem och planera. Så måste jag ju också skriva min predikan.

Däremellan sitter Linus på enskilda samtal med olika människor, har möten med kollegor och skriver rapporter till domkapitlet. Till syvende och sist befinner han sig att alltså ganska lite i kyrkan.

Varierande predikningar är välkomna

Hur är det då med predikan – ser den alltid likadan ut eller får han skriva den hur han vill? Linus berättar att den gärna får variera.

- Visst har vi en handbok som vi följer som ger lite riktlinjer, och luthersk teologi bör vi ju följa, men predikningarna blir alltid olika. Det är olika situationer och man har olika saker på hjärtat.

Predikstolen i Trefaldighetskyrkan i Vasa
I predikstolen får man gärna prata om aktuella grejer. Predikstolen i Trefaldighetskyrkan i Vasa Bild: Yle/Antti Kuusiniemi predikstol

Saker som hänt i samhället eller i världen påverkar också. De predikningar som mest påminner om varandra är de som Linus gör vid dop och andra ceremonier som ofta är ganska likadana.

- Jag har några stycken som jag kan hålla ganska fritt utan papper och så bara knyter jag an dem till situationen på något sätt. Tyvärr tror jag våra kantorer har slutat lyssna på våra tal för de har hört dem så många gånger.

Är du någonsin nervös inför exempelvis ett bröllop eller en jordfästning?

- Det händer sig, men inte så ofta. Under min första jordfästning var jag väldigt nervös men efter det har det varit lugnare. Jag vill inte säga att det är rutin men det är ändå ganska liknande situationer. Jag koncentrerar mig på min uppgift och då brukar det gå bra.

Prästerna har inga arbetstider

Prästyrket kan vara ganska tungt med långa arbetsdagar.

- Vi har ingen arbetstid utan vi har bara lediga dagar och arbetsdagar. Det är upp till en själv att se till att man hinner vila, säger Linus.

Många oroar sig för att det ska bli tungt känslomässigt att jobba som präst, men det problemet har inte Linus.

- Jag brukar säga att vid en begravning är det ju inte jag som sörjer. Visst är jag där för att trösta och vara empatisk men det är inte min uppgift att sörja.

Linus kan hjälpa de sörjande att få ord på sin sorg och komma vidare men han är inte delaktig i sorgen på ett djupare plan. För en del kanske också det här skulle vara svårt, men vi är ju alla olika.

- Nog har jag haft en del gånger då det känns extra tungt och det kanske kommit en liten tår vid jordfästningen, men de flesta gångerna så koncentrerar jag mig på min uppgift att leda situationen och komma framåt.

Existerar den tvivlande prästen?

Som präst måste man vara helt övertygad om sin tro och aldrig tvivla, eller? Nej, Linus säger faktiskt att han inte är helt övertygad.

- Jag tror man ska tvivla och man brukar säga att tron går i vågor. Ibland tror man starkare och ibland tvivlar man lite. Det är hemskt få som är 110 procent säkra, och jag tror också att de är ute på lite farligt vatten. Då kanske man blir för säker på sig själv och lite arrogant till och med.

bibel
Läs Bibeln, men tänk kritiskt, tycker prästen Linus Stråhlman. bibel bibeln

Hur ser då Linus på Bibeln? Tycker han till exempel att man borde följa gamla testamentet?

- Man ska absolut läsa gamla testamentet men vi kanske inte måste ta alla 613 lagar som finns i Moselag och börja stena folk. Men visst finns där mycket som kan inspirera. Man ska bara tänka kritiskt och också tvivla på det som står i Bibeln ibland. Det är helt sunt.

Serien ”Mitt första jobb”

X3M tar reda på hur du kommer ut i arbetslivet och om studierna motsvarar yrket. Finns det fler yrken du är nyfiken på eller vill du berätta om hur du fick jobb? Kommentera gärna!