Hoppa till huvudinnehåll

Stadscyklar till Esbo

Stadscyklarnas lanseringsevenemang på Narinken 2.5.2016
Den här synen kan bli verklighet i Esbo nästa sommar Stadscyklarnas lanseringsevenemang på Narinken 2.5.2016 Bild: Tino Oksanen stadscyklar,Narinken,lånecyklar,Helsingforsregionens trafik (HRT),Alepa

- Jag hoppas på att stadscyklarna ska få Esboborna att använda mera kollektivtrafik, säger Harri Tanska, chef för stadstekniken. Alla har inte egen cykel och är inte ens redo att skaffa en sådan, men nu kan var och en ge cyklingen en chans.

Månskivan heter den här parkeringsplatsen i Olars
Olars ska få en egen stadscykelstation Månskivan heter den här parkeringsplatsen i Olars Bild: Yle/Helena von Alfthan kvisbacka

Från och med sommaren 2017 dyker stadscyklarna upp i Mattby-Olarsområdet. Det kommer att finnas tio stationer med sammanlagt hundra cyklar.

- I och med att Mattby är ett av försökscentra ska en station finnas vid stranden för att ge tillgång till strandsstråket och naturen som är så viktig för Esboborna, säger Johanna Nyberg, trafikstyrningschef i Esbo.

Gula hyresställningar för stadscyklar.
Ställningarna lånas från Helsingfors Gula hyresställningar för stadscyklar. Bild: Yle / Helena von Alfthan Cykelställ,stadscyklar

Fungerade väl i Helsingfors

- Stadscyklarna fick exceptionellt god respons i Helsingfors, berättar Ville Lehmuskoski, vd för Helsingfors stads trafik, HST. Även användarmängden steg över förväntan. Därför vill vi nu erbjuda Esbo samma service och på så sätt förenkla resenärernas vardag.

De tio stationer som ska placeras i Esbo kommer de facto från Helsingfors. Cykelställningarna återbördas till huvudstaden efter försöket år 2018.

Servicen ordnas av samma instans i bägge städer, det vill säga HST och stadscykeloperatören City Bike Finland Oy.

Läs också