Hoppa till huvudinnehåll

Stig Kankkonen lämnar politiken

Stig Kankkonen
Stig Kankkonen lämnar Esbopolitiken efter åtta år. Stig Kankkonen Bild: Yle/Helena von Alfthan stig kankkonen

Stig Kankkonen (SFP) lämnar politiken. Han har nu bestämt att inte ställa upp i kommunalvalet i april. Han har suttit i stadsfullmäktige i Esbo i åtta år och har bland annat varit gruppordförande för SFP. Han sitter också i stadsstyrelsen.

- Någon har sagt "så länge man har förstånd att sluta ska man göra det". Jag har sett exempel på politiker som hela tiden vill fortsätta ytterligare en period. När andra undrar varför man inte slutar är det för sent, säger Kankkonen till Yle Huvudstadsregionen.

- Jag fyller 72 i år och när följande valperiod slutar är jag 76. Jag tror att alla kan vara överens, förutom eventuellt Donald Trump men honom har jag inte tänkt fråga, att det i den här åldern är hög tid att dra sig tillbaka och låta andra ta över.

Enligt Kankkonen var beslutet inte lätt.

- Jag har trivts med politiken och med mina kolleger så på det sättet var det ett svårt beslut. Jag tror att jag ännu har något att ge med den erfarenhet och de kontakter jag har. Men ju närmare jag kom tidpunkten för att fatta beslutet desto lättare blev det. Jag har inte svettats blod på grund av det här.

Vad kommer du att sakna när du har lämnat politiken?

- Möjligheten att påverka. Det blir en tomhet när den möjligheten inte längre finns. De flesta kolleger inom politiken har jag trivts bra med och vi har haft ett gott samarbete över partigränserna. Det kommer jag att sakna. Men min läggning är sådan att jag aldrig har saknat något efter att beslutet är fattat, säger Kankkonen.

Vad kommer du inte sakna i Esbopolitiken?

- Jag kommer definitivt inte att sakna poängplockande. Det kanske hör till politiken, men jag tycker inte om att man i eget namn berättar att man har fixat någonting.

Hade en lång karriär som journalist

Före Kankkonen valdes in i Esbofullmäktige 2008 var han chefredaktör för Kyrkpressen mellan åren 2001 och 2010. Han kandiderade i riksdagsvalet 2003 för Kristdemokraterna och har också kandiderat för SFP i flera riksdagsval.

Kankkonen har gjort en lång karriär som journalist. Han inledde den i mitten av 1970-talet på tidningen Österbottningen och var sedan i över tio år journalist på Hufvudstadsbladet. På 1990-talet var han chefredaktör för Österbottningen och senare ledarskribent på Hufvudstadsbladet.

Kankkonen fick 278 röster i kommunalvalet 2012.

"Utan SFP glöms de svenska frågorna i Esbo"

Av SFP:s nuvarande fullmäktigeledamöter i Esbo är det i det här skedet klart att Fred Granberg och Nina af Hällström kandiderar. Gruppordförande Mikael Eriksson har inte gett besked ännu och det har inte heller Christina Gestrin eller Kurt Torsell gjort. Röstmagneten i valet 2012 Carl Haglund har redan lämnat politiken och flyttat från Esbo.

Kankkonen säger att SFP kan få det tufft i Esbo i valet i april.

- Man ska ändå komma i håg att ingen är oersättlig. Vi måste ge möjlighet åt nya krafter att komma in och lära sig och fortsätta arbetet. Utan SFP glöms de svenska frågorna i Esbo. Det inte är ondska eller elakhet utan man bryr sig inte.

Kandidatnomineringen i kommunalvalet pågår till slutet av februari.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen