Hoppa till huvudinnehåll

Varför hade hovrätten släppt den dråpdömda mannen fri?

Pekka Seppänen sitter i rättssalen med en grön jacka och huvan framför ansiktet.
Pekka Seppänens bild offentliggjordes av polisen på tisdag eftermiddag. Pekka Seppänen sitter i rättssalen med en grön jacka och huvan framför ansiktet. Bild: Yle/Marja-Liisa Kämppi Pekka Seppänen,rättegång

Pekka Seppänen satt häktad när hovrätten i Östra Finland beslöt att släppa honom fri under förundersökningen. Seppänen som i dag dömdes till över 14 års fängelse för drunkningsfallen befinner sig på fri fot och jagas av polisen.

Den 51-åriga Seppänen dömdes på tisdag bland annat för två dråp och tre dråpförsök. Seppänen ligger bakom en exceptionell härva av drunkningsfall i Karelen. Han dömdes till fängelse i 14 år och 6 månader. Då polisen åkte hem till Seppänen för att hämta honom efter domen var han försvunnen. Han är nu efterlyst.

Grunder för att häkta mannen saknades

Matti Tolvanen, som är professor i straffrätt vid Östra Finlands universitet, säger att orsaken till att mannen befinner sig på fri fot är att lagen utgår från att det måste finnas nya grunder för att på nytt gripa en person som redan har friats.

- Det fanns tydligen inte tillräckligt med grunder, säger Tolvanen.

Försvarsadvokat Jukka Ketonen säger att det inte under rättegången inte hade krävts att Seppänen skulle häktas.

Efterlysta Pekka Seppänen har ljusbrunt kort hår och kort skägg.
Polisen söker Pekka Seppänen och ber allmänheten meddela 112 om eventuella observationer. Efterlysta Pekka Seppänen har ljusbrunt kort hår och kort skägg. Bild: Polisen Pekka Seppänen,seriedränkre

Vittnen: Seppänen har hotat oss

Då fallet behandlades i dag i Norra Karelens tingsrätt var det flera vittnen som ville vittna bakom en skärm så att Seppänen inte skulle se dem.

Enligt åklagaren var många vittnen rädda för Seppänen. De sade att Seppänen hade hotat dem och deras familjer.

Försvarsadvokat Jukka Ketonen, som inte vet var Seppänen befinner sig, betraktar inte sin klient som farlig för vittnen eller deras anhöriga.

- Helt säker kan jag ändå inte vara, tillägger han.

Seppänen var häktad i flera veckor under polisens förundersökning

Seppänen var häktad i flera veckor under polisens förundersökning. Hovrätten i östra Finland släppte dock Seppänen. Rätten ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis som skulle ha visat att Seppänen var skyldig.

Dödsfallen hade tidigare undersökts som enskilda fall.

Läs också