Hoppa till huvudinnehåll

Bingo i snart 50 år

Nils Jansson och Leif Mildh leder ÖSK Bingo i Ekenäs
Två bingoveteraner inom ÖSK, Nisse Jansson och Leif Mildh. Nils Jansson och Leif Mildh leder ÖSK Bingo i Ekenäs leif mildh

Österby Sportklubbs tombola snurrar i Ekenäs varje söndag kväll. Det har den gjort i 48 års tid. Bingoboomen från 70-talet är visserligen över, men trots flödet av spel och underhållning håller den gamla goda bingon fortfarande måttet. Bingo är mycket mer än bara ett penningspel.

Bingon nådde Finland i slutet av 60-talet. Föreningslokalerna runtom i landet fylldes genast av folk som kom för att satsa en liten slant och hoppeligen gå hem med ett kilo kaffe, en julskinka eller kanske hemelektronik.

Regeln från första början var att vinsterna måste vara varuvinster. Idag kör många föreningar med köpkort, vilket också tillåts och blivit populärt hos bingofolket.

För föreningarna som ordnar bingo är bingokvällarna fortfarande en regelbunden inkomst för verksamheten.

ÖSK Bingo i 48 år

Det var österbybon Nils "Nisse" Jansson som tog med sig idén från en bingohall i Helsingfors vintern 1968-69. Han besökte HJK:s Bingo i Helsingfors och fick lära sig spelets regler med spellappar, en tombola, enkel-, dubbel- och fullbingo.

- Det bästa var att jag hemma i Österby blev övertalad att vi skulle skippa plastbrickorna för spelarna. Föreningshuset fylldes till bredden av folk som ville spela och brickorna skulle aldrig ha fungerat för alla dom som fick spela med spellapparna i famnen, säger Nisse Jansson.

Under de bästa åren kasserade ÖSK in 50 000 - 100 000 mark per år tack vare bingon. En betydande summa för sportföreningen och dess idrottare.

- Idag är inkomsterna betydligt mindre. Men fortfarande samlar vår söndagsbingo folk från både när och fjärran i Restaurang Sea Front där vi spelar nuförtiden, säger Leif Mildh, också han aktiv inom ÖSK-bingon sen 40 år tillbaka.

Bingo är umgänge

Bingo kan man spela både på nätet och i större, rent kommersiella bingohallar. Men föreningsbingon är någonting mer än bara ett penningspel.

- Folk kommer för att umgås och träffa vänner och bekanta. Och förstås också för att kamma hem en liten fin vinst på samma gång, säger Leif Mildh.

Till ÖSK-bingon kommer spelare från Österby och Ekenäs, men också från grannkommunerna Hangö, Karis och Kimitoön.

- Bingon lockar äldre och medelålders, men inte bara det. Barnen kommer också, ofta lockade av till exempel mormor eller farfar, berättar Nisse Jansson.

Bingo är ett spel för alla.

Bönor i Italien

Bingospelet härstammar från 1500-talets Italien. Spelet spred sig ut i Europa och kom också till USA på 1800-talet.

Där spelade man med bönor som täckte siffrorna. Beano, på italienska, vilket också blev namnet på själva spelet.

Enligt historien skulle en bingospelare ha stammat Be-be-be-bingo! i ivern över att vinna fullbingo. Och sen dess använder vi namnet bingo över hela världen.

Idén med att via bingon samla in pengar till ideella föreningar och ändamål har sitt ursprung i amerikanska Pennsylvania. Där kläckte en präst idén om bingospel som ett sätt att samla in medel till den lokala församlingen.

Sen dess har många föreningar och framförallt sportklubbar kunnat dra nytta av det enkla, men fiffiga och trevliga spelet.

- ÖSK-bingon fyller 48 den 19 januari 2017, men vi firar inte. Om två år borde vi nog göra det. Om vi och bingon är med då ännu, säger Nisse Jansson.