Hoppa till huvudinnehåll

Den sorgliga historien bakom Mika Kohonens sanslösa rekordsiffra: ”Det var mitt löfte till honom”

Mika Kohonen firar mål.
Mika Kohonen, här i landslagsuniform, har nu gjort 1000 poäng i SSL. Mika Kohonen firar mål. Bild: Daniel Malmberg/IBL/All Over Press Mika Kohonen,Finlands herrlandslag i innebandy,innebandy

Sent på tisdagskvällen blev ”alla tiders” innebandyspelare Mika Kohonen den första någonsin att nå 1000 poäng i SSL. Det var ett löfte till en bortgången kamrat, berättar spelaren för Helsingborgs dagblad.

Nu hyllas han av hela innebandyvärlden.

Mika Kohonen har lyckats med mer en någon annan innebandyspelare någonsin i den svenska toppligan SSL. På tisdagskvällen noterades Kohonen för en assist då Helsingborg vann över Warberg på bortaplan med 6-4.

Den assisten var Kohonens 1000:e poäng i den svenska ligan.

– Jag har gjort snyggare assist, men det var skönt att få det gjort. Allt har sin mening och det var dags igen, säger Kohonen till Sportbladet efter matchen.

Hyllades av bortapubliken

Kohonen hyllades av publiken och hemmalaget hade en blombukett färdig åt den legendariske motståndaren.

– Det visar vilken klubb det är. De visade uppskattning och respekt. Idrottskultur som det ska vara, konstarade Kohonen.

– Jag känner mig rörd. Jag tackar ödmjukast från hela hjärtat, det finns så många fina spelare och människor. Jag saknar faktiskt ord, fortsätter han.

Löftet till kompisen

Bakom den historiska siffran finns ändå en sorglig, men samtidigt fin historia. Det handlar om ett löfte till den omtyckte informatören för svenska innebandyförbundet, Klas Petterson.

År 2013 gick Petterson bort efter en svår sjukdom. Mika Kohonens fru Cecilia berättar för Helsingborgs dagblad att 1000-poängsmilstolpen var speciellt viktig för honom.

– Sista tiden åkte han med oss till Storvretas matcher, där han varit speaker i många år, och vi pratade mycket när det stod klart att Klas kanske inte skulle vinna kampen mot sjukdomen. Han fick mig att lova att hålla koll på Mikas poäng "för det är något vi aldrig får uppleva igen, han kan nå tusen, jag kanske inte får uppleva det, men lova att det inte slarvas bort", berättar hon för tidningen.

Alla tiders blåvita innebandyspelare Mika Kohonen alltjämnt med i leken
Mika Kohonen har vunnit tre VM-guld med det finska landslaget. Alla tiders blåvita innebandyspelare Mika Kohonen alltjämnt med i leken Bild: Yle. Mika Kohonen

– Mika och hans lagkompisar bar kistan ur kyrkan efter familjens önskemål. Det var mitt löfte till Klas, och jag har aldrig tänkt på det som något annat. Men så länge Mika spelar kommer jag hålla järnkoll på hans poäng, i Sverige och landslaget, och tidigare poäng i Finland, fortsätter hon.

"Ordlös"

På tisdagskvällen nådde Kohonen äntligen milstolpen. Han blir känslosam när tidningen frågar honom om relationen till Petterson.

– Klas var en fantastisk människa. En sådan siffra får ganska mycket viktigare saker med sig. Jag ringde till honom när vi vann Champions Cup, de bodde bara 300 meter från oss i Alsike. Han kom och hälsade på. Han var ganska trött och hade fått behandlingar.

– Det är något större egentligen, jag känner mig väldigt liten i det stora hela. Man är ganska ordlös. Jag är ganska säker på att han sitter på första raden däruppe och tittar på matchen mot Mullsjö. Han kanske är lite, lite besviken att det inte har hänt tidigare...

Under sin långa och ärofulla karriär har den 39-årige Kohonen vunnit tre VM-guld, fyra SM-guld – och nu noterats för 1000 poäng i den svenska toppligan, SSL.

Topp 5 genom tiderna i SSL:

1. Mika Kohonen: 1 000 poäng (344+656)
2. Hannes Öhman: 783 poäng (476+307)
3. Peder Bodén: 727 poäng (355+372)
4. Niklas Jihde: 722 poäng (422+300)
5. Magnus Svensson: 707 poäng (473+234)