Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ett medborgarinitiativ för Vasa centralsjukhus

Kim Berg håller i namnlistor.
Kim Berg. Kim Berg håller i namnlistor. Bild: Yle/Kati Enkvist. berg

Redan om en vecka startar namninsamlingen för ett medborgarinitiativ för en omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Deltagarna i den så kallade 12+1- gruppen var överens om att det inte kommer att bli några problem att få de 50 000 namn som behövs.

- Det här har länge varit under planering och det känns som ett naturligt nästa steg. Det finns många som känner sig orättvist behandlade och man vill ta ställning och säga ifrån på skarpen, säger Tehys huvudförtroendeman Kim Berg som ledde mötet med politiker och andra engagerade som jobbade för alternativet med 12+1 sjukhus.

- Men vi fortsätter samtidigt på att fundera på vad valfriheten i vårdreformen kommer att innebära. Något som kan komma att bli en ännu större fråga än den om omfattande jour, säger Berg. Det här är ett maraton, tillägger Berg.

Ett medborgarinitiativ måste samla in minst 50 000 underskrifter inom loppet av ett halvår för att riksdagen ska behandla initiativet.

Auvo Rauhala, Hans Frantz, Stig Svens, Kim Berg och Jukka Kentala planerar medborgarinitiativ.
Auvo Rauhala, Hans Frantz, Stig Svens, Kim Berg och Jukka Kentala. Auvo Rauhala, Hans Frantz, Stig Svens, Kim Berg och Jukka Kentala planerar medborgarinitiativ. Bild: Yle/Kati Enkvist. Rauhala,Svenska Teatern,kentala

Hans Frantz, (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, fick uppgiften att tillsammans med sjukhusets jurist skriva medborgarinitiativets text.

- Vi kommer att inkludera delar från presidentens viljeyttring men också lägga till egna formuleringar, och det är det som jag ska fundera på. Troligtvis kommer vi att skriva att vi upplever att det har skett en oförrätt och att man har förfarit fel gentemot Österbotten jämfört med andra landskap, säger Frantz.

Hur stor påverkan kommer medborgarinitiativet att ha?

- Det vet man förstås inte. Men vi anser att det här är en viktig del av helheten och att medborgarinitiativet behövs, säger Berg.

- Om man bara har möjlighet ska man skriva på medborgarinitiativet elekttoniskt. Med det kommer givetvis också att finnas fysiska listor ute i kommunerna, säger Berg.

På mötet deltog bland annat Göran Honga, Auvo Rauhala och Jukka Kentala.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten