Hoppa till huvudinnehåll

Familjer betalar mest skatt i Karleby - minst i Helsingfors

familj på promenad
I Karleby betalar en medelinkomstfamilj i år nästan 2 700 euro mer i kommunala skatter än motsvarande familj i Helsingfors. Arkivbild. familj på promenad Bild: Nadine Mabinda pappa

Karleby har det högsta skatteuttaget av Finlands 18 landskapscentrum. Det framgår av en undersökning gjord av Skattebetalarnas centralförbund. Lägst är kommunalskatten i Helsingfors.

I år betalar en medelinkomstfamilj i Karleby nästan 2 700 euro mer i kommunala skatter än motsvarande familj i Helsingfors. Helsingfors har det lägsta skatteuttaget av 18 landskapscentrum..

Det är andra året i rad Karleby får den föga smickrande utmärkelsen. På andra plats kommer Seinäjoki, inte långt från Karleby. Vasa kommer på en trettonde plats. I jämförelsen ingår kommunalskatt, kyrkoskatt och fastighetsskatt.

- Det är tråkigt, men det är ett faktum, säger fullmäktigeledamot Hans Snellman (SFP) i Karleby.

Fullmäktigeledamot Hans Snellman
Hans Snellman (SFP) Fullmäktigeledamot Hans Snellman Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Karleby,hans snellman

Skolindragningar nästa?

För politikerna kommer resultatet inte som någon överraskning. Också ifjol toppade Karleby skatteuttaget av landets 18 landskapscentrum. Lägg till att staden är en av landets mest skuldsatta, lånen uppgår till 500 miljoner euro.

Det har lett till att man en längre tid diskuterat sparåtgärder. Under onsdagen informerar staden om de senaste sparplanerna. Stadsdirektör Stina Mattila har föreslagit att Rödsö, Vittsar och Kyrkbackens skolor stängs.

Snellman säger att eventuellt kan Kyrkbackens skola läggas ner, men Rödsö och Vittsar borde få behålla sina byskolor. Öja skola kommer troligen att klara sig tack vare nya bostadsområden och en förväntad inflyttning.

Fler sparplaner

Också investeringslistan är satt under lupp. Hans Snellman föreslår att samtliga investeringar prövas på nytt. Staden kunde också sälja en del av sitt fastighetsinnehav föreslår Snellman.

Stadshuset i Karleby
Stadshuset i Karleby Stadshuset i Karleby Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,karleby stadshus

Ett annat sparförslag är att ingen tas in i stället varefter anställda går i pension. Arbetsuppgifterna kan fördelas på andra, säger Snellman.

- Gör vi inget väntar permitteringar och uppsägningar.

Det är förstås inte roligt att toppa beskattningslistan, säger Snellman, men han menar att det är är en tillfällig företeelse. Staden har investerat mycket och avkastningen kommer på sikt.

- Om kanske fyra eller fem år kan vi sänka skattesatsen och skulderna har kommit ner till en rimlig nivå, spår Snellman.