Hoppa till huvudinnehåll

Finlands största björn (jo, björn) ställer ut konst i Helsingfors

Björnen Juuso pussar sin husse, Sulo Karjalainen.
Björnen Juuso pussar sin skötare, Sulo Karjalainen. Björnen Juuso pussar sin husse, Sulo Karjalainen. Bild: Yle/Ensio Karjalainen sulo karjalainen

Rammärken, pälsstrån och björklöv är vanliga ingredienser i björnen Juusos konstverk. Fram till mitten av februari kan besökare bekanta sig med de abstrakta verken på kaféet och galleriet Rupla i Helsingfors.


- Det är veterligen första gången en björn ställer ut konst, konstaterar björnskötare Pasi Jäntti då han visar runt på kafé Rupla.

På väggen hänger 20 konstverk som skapats under fjolåret på Storrovdjurcenter i Kuusamo. Trots att det går att urskilja formen av bak- och framben i verken, lämnar de också mycket tolkningsutrymme för tittaren.

- Då man ser på dem öppnar det upp djupa sidor i människans själ och de får en att fundera. Färgerna överraskar och Juusos arbete är alltid lika oförutsägbart, säger Jäntti.

Enligt Jäntti förstår sig Juuso på färger och former och väljer ofta till exempel blåbärsblått, jordgubbsrött eller grönt då han målar.

Pasi Jäntti är björnen Juusos skötare på Storrovdjurscentret i Kuusamo.
Pasi Jäntti är björnen Juusos skötare på Storrovdjurscentret i Kuusamo. Pasi Jäntti är björnen Juusos skötare på Storrovdjurscentret i Kuusamo. Bild: Yle/Jani Saikko björnen juuso

Använder hela kroppen i skapandet

Den 500-kilo tunga och 16 år gamla Juuso har ett mycket helt speciellt förhållande till sin skötare Sulo Karjalainen. Juuso har vuxit upp med Karjalainen och det var också han som hösten 2015 bestämde sig för att testa en annorlunda aktivitet hos björnarna. Juuso fick fingerfärger, fanerskivor och papper och friheten att skapa.

Se här hur det ser ut när Juuso målar!

Sedan dess har tiotals tavlor blivit till, i varierande takt.

- Ibland kan det gå veckor utan att något händer, fanerskivorna och pappren ligger bara där. Andra gånger får han otrolig inspiration och det föds flera verk på mycket kort tid, säger Jäntti.

Tekniken är också mångsidig.

- Ibland sitter han på verken, ibland ligger han och så avslutar han det hela med ramarna. Ibland tittar han mycket noga på sitt eget jobb och till och med korrigerar delar av målningarna, berättar Jäntti.

Konstverk av björnen Juuso.
Juusos konstverk har också tryckts upp i mindre upplagor. Konstverk av björnen Juuso. Bild: Yle/Jani Saikko målningar,konst

Pengarna går till reparationer och en dokumentär

Bristen på pengar var en orsak till att Karjalainen bestämde sig för att fortsätta låta Juuso skapa konst. Storrovdjurcentret behövde pengar för att skaffa nya vattenpumpar och bygga nya vattenbassänger åt björnarna. Med inkomsterna från tavelförsäljningen har man redan kommit en god bit på vägen.

Pengarna som samlas in genom utställningen i Helsingfors är tänkta för en längre dokumentär om Sulo Karjalainens liv som han ägnat helt åt björnarna.

- Tanken är att vi ska dokumentera Sulos livsverk och björnarna vardag till en längre film. Det arbetet finansierar vi genom att sälja de här tavlorna, säger Jäntti.

Tavlorna kostar från 50 euro uppåt till några tusen euro.

Konstverk av björnen Juuso.
20 konstverk finns utställda på galleriet i Helsingfors. Konstverk av björnen Juuso. Bild: Yle/Jani Saikko konst,målningar,juuso björnen

Nationell och internationell kändis

Juuso blev bekant för en större publik redan hösten 2015 då Karjalainen och Jäntti började dokumentera konstprocessen på youtube. Juuso har också medverkat i bastufilmen Miesten Vuoro.

President Sauli Niinistö nämnde också Juuso och Karjalainen i sitt nyårstal som ett fint exempel på hur människan och naturen kan leva tillsammans och komma överens.

Konstnären själv kan inte närvara under utställningen den kommande månaden eftersom han redan gått i ide. Men den skapande processen kommer antagligen igång igen i höst.

- Vi måste säkert vänta till hösten. På sommaren brukar det inte hända något alls och på våren tänker Juuso på andra saker som björnhanar oftast, de tänker främst på honbjörnarna. Hösten blir sen mer kreativ tid tror jag, säger Jäntti.

Utställningen pågår 18.1-12.2.2017 på galleriet Rupla i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje