Hoppa till huvudinnehåll

Folkvalda får ta ställning till vårdbolagisering i Jakobstadsregionen

Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar.
Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar. Bild: All Over Press läkare,Patient (grammatik),lyssnande (lystrande),kvinnor,sjukvård,läkemedelsordinationer,hälsa,hälsovård,mediciner

Jakobstadsregionens politiker får avgöra om man ska gå vidare med planerna på en bolagisering av vården. Social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad skickar frågan på utlåtande tilll fyra fullmäktigeförsamlingar.

Förslaget till social- och hälsovårdsnämnden var att man inte bildar något sambolag med en privat aktör, men efter diskussion i nämnden ändrades förslaget till att man vill höra vad kommunerna egentligen vill göra.

Nykarlebys ståndpunkt är klar sedan tidigare. Staden deltar inte i en bolagisering av vården i Jakobstadsregionen. Nu återstår att se vad man säger i Jakobstad, Pedersöre och Larsmo.

Konsulten KPMG har i sin utredning rekommenderat att kommunerna avstår från att sälja ut vården. Sambolagsmodellen innehåller för omfattande risker enligt KPMG.

Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Marcus Suojoki (SFP) delar den uppfattningen.

- Jag ser inte vad vi vinner på en bolagisering.

Marcus Suojoki och Pia-Maria Sjöström
Marcus Suojoki och Pia-Maria Sjöström Marcus Suojoki och Pia-Maria Sjöström Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,pia-maria sjöström

"Tiden är för knapp"

Också tf social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström avrådde nämnden på tisdagens möte från att gå in för en omfattande utläggning av verksamheten.

Till den del det ligger i regionens intresse kan enstaka delar privatiseras skrev Sjöström i sin beredning till nämnden.

Marcus Suojoki säger för sin del att tiden är för knapp. Det nya bolaget skulle hinna verka i bara ett år innan landskapet tar över 2019, och vad som sker därefter är högst oklart.

I samma veva som nämnden nu begär in utlåtanden vill man också att kommunerna anger prioriteringar för hur de vill ha den framtida social- och hälsovården i samarbetsområdet.

Nämnden tar upp frågan på nytt den 21 februari.