Hoppa till huvudinnehåll

Ingen brist på kandidater i Åbo - flera partier till val med fulla listor

Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015
Valaffischer på Aurabron i Åbo inför riksdagsvalet 2015. Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Johanna Ventus riksdagsval,riksdagval åbo

Kandidatnomineringen inför vårens kommunalval har kommit bra i gång i Åbo. Flera partier går till val med fulla listor och har ingen brist på hugade kandidater.

I Åbo känner partierna inte igen den brist på kandidater det rapporterats om i Pargas och i Kimitoöns kommun. Intresset för att ställa upp i kommunalvalet i Åbo har legat på en liknande nivå som inför tidigare val, eller till och med varit aningen större.

Tidigare har man befarat att social- och hälsovårdsreformen skulle ha en negativ effekt på intresset för att ställa upp i kommunalvalet. De största partierna i Åbo har ändå inte lagt märke till att reformen skulle ha satt käppar i hjulet för kandidatnomineringen. Däremot uppger flera partier att missnöje med politiska beslut på riksnivå motiverat kandidater att ställa upp i valet. I Åbo kan partier ställa upp högst hundra kandidater.

Detalj på Åbo stadshus.
Åbo stadshus. Detalj på Åbo stadshus. Bild: Yle/Lotta Sundström åbo stadshus

Samlingspartiet i Åbo har nominerat 71 kandidater och kommer inom kort att gå ut med namnen på ytterligare 29 kandidater. Enligt politisk sekreterare Janina Myllynen är personerna som är intresserade av att ställa upp fler till antalet än de lediga platserna på kandidatlistan.

I dag är Samlingspartiet störst i Åbo stadsfullmäktige med 19 platser. Målet är få minst lika många platser som i senaste kommunalval - och att fortsättningsvis vara störst.

- Vi siktar på minst 19 platser i fullmäktige. Vi vill fortsätta med att bära ansvar som det största partiet, säger Myllynen.

Tre av Samlingspartiets nuvarande fullmäktigeledamöter har meddelat att de inte kommer att ställa upp i kommunalvalet. Bland dem som ännu inte gått ut med sitt beslut finns Ilkka Kanerva och stadsstyrelsens ordförande Olli A. Manni.

Olli A. Manni, stadsstyrelsens ordförande, hösten 2015
Åbo stadsstyrelses ordförande ställer inte upp. Olli A. Manni, stadsstyrelsens ordförande, hösten 2015 Bild: Yle/ Nora Engström olli manni

Även De gröna satsar på att gå till val med en full lista. I nuläget är närmare 90 kandidater nominerade. Av de nuvarande fullmäktigeledamöterna är det endast Mikko Laaksonen som har meddelat att han inte ställer upp i kommunalvalet.

Enligt De grönas Saara Ilvessalo har fler än tidigare varit intresserade av att ställa upp som kandidat. Partiet vill utmana Samlingspartiet.

- Vi siktar på att bli den största grupperingen i Åbo. Hur många platser det innebär beror förstås på hur många de andra får, säger Ilvessalo.

I kommunalvalet 2012 fick De gröna 10 platser.

Saara Ilvessalo vid Gamla Stortorget i Åbo.
Saara Ilvessalo. Saara Ilvessalo vid Gamla Stortorget i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera Saara Ilvessalo

Socialdemokraternas lista är så gott som full med 98 kandidater. Enligt verksamhetsledare Petja Ruuska finns det ytterligare ett tjugotal intresserade, men partiet vill tillsvidare hålla ett par platser lediga ifall speciellt intressanta kandidater skulle dyka upp.

Intresset för att ställa upp för SDP i kommunalvalet ligger enligt Ruuska på en normal nivå. De kandidater som ställer upp i kommunalval för första gången är aningen fler än vanligt, närmare hälften.

SDP siktar på att kandidatlistan fullbordas inom januari månad. Nuvarande fullmäktigeledamöterna Aimo Massinen och Raili Engdahl ställer inte upp.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Li Andersson är en av tre partiordförande som ställer upp i Åbo. De två övriga är Petteri Orpo och Ville Niinistö. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Vänsterförbundet har 86 kandidater på sin lista och fler namn kommer att offentliggöras mot slutet av veckan. Också Vänsterförbundet siktar på att tillsvidare hålla någon plats öppen.

Kring en tredjedel av kandidaterna ställer upp för första gången. Lauri Simola, kommunalsekreterare för Vänsterförbundet i Åbo, är nöjd med att listans kandidater representerar flera olika ålders- och yrkesgrupper. Simola har inte stött på att social- och hälsovårdsreformen skulle minska på intresset att ställa upp i kommunalvalet.

Av de nu sittande fullmäktigeledamöterna kommer Mirka Muukkonen inte att ställa upp.

Åbo stadsfullmäktige har 67 platser. Bild: Yle/Andy Ödman stadsfullmäktige

Sannfinländarna i Åbo siktar på rekordmånga fullmäktigeplatser, vilket betyder minst sju invalda fullmäktigeledamöter. Idag har partiet 64 nominerade kandidater i Åbo, och räknar med att snart offentliggöra flera namn. Den yngsta kandidaten är 20 år gammal, den äldsta 77 år.

Partiets röstmagnet i Åbo under förra kommunalvalet, Timo Laihinen, lämnade fullmäktigegruppen under mandatperioden och hoppade över till Samlingspartiet. Tuomas Tähti, ordförande för Sannfinländarna i Åbo, tror ändå på ett gott resultat i det stundande valet i och med att riksdagsledamot Ville Tavio ställer upp. Det är första gången en sittande riksdagsledamot ställer upp för Sannfinländarna i Åbo.

Liksom flera andra partier i Åbo har inte heller Sannfinländarna lagt märke till att social- och hälsoreformen skulle haft en negativ effekt på intresset att ställa upp.

- Inte en enda har tackat nej på grund av att social- och hälsovårdsfrågor faller bort, säger Tähti.

Flera kandidater uppger enligt Tähti att de ställer upp för just Sannfinländarna på grund av partiets hållning i invandrarfrågor.

Ville Tavio Sannfinländarna
Riksdagsledamot Ville Tavio ställer upp i kommunalvalet. Ville Tavio Sannfinländarna Bild: Yle/Nora Engström ville tavio

Margit Rajahalme, ordförande för Centern i Åbo, uppger att partiet kommit bra i gång med kandidatnomineringen. Drygt 50 kandidater har redan nominerats och flera funderar på att ställa upp. Ingen av partiets nuvarande ledamöter i stadsfullmäktige har meddelat att de inte skulle ställa upp. Partiet siktar på uppåt hundra kandidater, kring 80 skulle vara bra berättar Rajahalme. Centern har i dag fyra platser i fullmäktige och hoppas kunna få sex platser nästa mandatperiod.
Ida Schauman.
Ida Schauman är ordförande för Svenska folkpartiet i Åbo. Ida Schauman. Bild: Yle/Marie Söderman ida schauman

Svenska folkpartiet i Åbo har hittills nominerat 31 kandidater.

- Vi har också flera som funderar eller som har tackat ja, men som inte ännu officiellt nominerats, berättar ordförande Ida Schauman.

Tanken är att att få ihop mellan 67 och 70 kandidater. Schauman nämner regeringspolitiken som en av orsakerna till att personer aktiverat sig och ställer upp i kommunalvalet. Schauman tror att social- och hälsovården sist och slutligen har haft en mindre effekt på viljan att ställa upp än vad man tidigare trott.

- Om det enda man är intresserad av är vårdfrågor så kanske man funderar. Men det finns många andra frågor man kan påverka inom kommunen, också sådana frågor som man spontant tänker att hör till riksdagen såsom miljöfrågor, integration, utbildning, innovation och företagsamhet, säger Schauman.

Kandidatlistorna ska lämnas in senast 28 februari. Valdag är söndagen den 9 april, förhandsröstning i Finland pågår mellan 29 mars och 4 april.

Yle Åboland kunde inte nå representanter för Kristdemokraterna i Åbo för en kommentar.

Mandatfördelningen i Åbo stadsfullmäktige under perioden 2013-2016:

Samlingspartiet 19, Socialdemokraterna 14, De gröna 10, Vänsterförbundet 9, Sannfinländarna 6 (5*), Centern 4, Svenska folkpartiet 3, Kristdemokraterna 1, Yhteislista Sinivalkoiset - obundna 1.

I Åbo med 67 platser i fullmäktige kan partierna ställa upp högst 100 kandidater.

*Timo Laihinen lämnade Sannfinländarna för Samlingspartiet under mandatperioden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland