Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön värnar om unik ordförandeklubba

Kimitoöns fullmäktigeklubba
Kimitoöns ordförandeklubba är tillverkad av en tallvril. Kimitoöns fullmäktigeklubba Bild: Yle/Monica Forssell fullmäktigeklubba

Ordförandeklubban som används då Kimitoöns kommunfullmäktige sammanträder väcker uppseende.

Yle Åboland fick nyligen en fråga om klubban och dess ursprung, och efter lite hjälp av anställda vid Kimitoöns kommun visade det sig att klubban härstammar från en gammal tall i en skog på Kimitoön.

- Naturens nycker kan göra att ett träds fibrer krullar ihop sig och det kallas för en vril, förklarar Nils Sjöblom klubbans huvud.

Glasberget
Glasberget Bild: Yle/Monica Forssell konstsamfundet

Åttiotreåriga Sjöblom jobbade i tiderna som skogsförman vid Söderlångvik gård på Kimitoön. Samtidigt var han också politiskt aktiv och fungerade bland annat som Dragsfjärds kommunstyrelseordförande åren 1989 -1996.

I något skede på 1980-talet försvann den ordförandeklubba som användes av kommunstyrelsen.

Sjöblom mindes då att han flera år tidigare hittat en vril på en avverkad tall i skogen, tagit den med sig hem, putsat lite bark från knölen, sprejat lack på den och ställt den i ett förråd.

- Ibland såg jag på den, men la den igen åt sidan, berättar Sjöblom som nu anlitade en lokal snickare för att få ett skaft på klubban och efter det stegade i väg till dåvarande kommundirektör Curt Dannström. Hos kommundirektören överräckte Sjöblom klubban och minns att han sa så här:

- Jag vill överräcka en ny klubba och hoppas att den används till att stadfästa goda beslut.

Äldre man med grönväxter i bakgrunden.
Nils Sjöblom hittade vrilen i skogen för länge sedan. Äldre man med grönväxter i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell nils sjöblom

Huruvida besluten i dåvarande Dragsfjärd och sedermera Kimitoöns kommun varit goda, vill Sjöblom inte ta ställning till.

- Alla beslut har inte varit i min smak men det betyder inte att de inte skulle ha varit goda, ler Sjöblom, som följer med samhällsdebatten på ön, men ogärna blandar sig i.

I Kimitoöns kommunfullmäktige är ordförandeklubban i flitig användning. Till och med så flitig att skaftet tyvärr gick av under ett av mötena i fjol. En ny modern klubba kommer ändå inte på fråga utan klubban väntar nu på att repareras på kommunens verkstad.

Avbrutet skaft på ordförandeklubba.
Avbrutet skaft på ordförandeklubba. Bild: Yle/Monica Forssell Kimitoön (kommun),Ordförandeklubba
Huvudet på ordförandeklubba tillverkad av en tallvril.
Huvudet på ordförandeklubba tillverkad av en tallvril. Bild: Yle/Monica Forssell Kimitoön (kommun),Ordförandeklubba,Vril,tallvril

Läs också