Hoppa till huvudinnehåll

Krav på villkorligt fängelse för Axl Smith - smygfilmade vill ha stora ersättningar

Rättegången mot Axl Smith och hans smygfilmade sexvideor inleddes bakom stängda dörrar på onsdagen. Smith står åtalad för flera brott men nekar till en del. Han kan få betala tiotusentals euro i skadestånd.

Rätten behandlar fallet där nöjesprofilen Axl Smith har smygfilmat sina sexkumpaner och spridit videorna till bekanta.

Åklagaren yrkar på att Axl Smith ska dömas till villkorligt fängelse och böter, men kommer att meddela noggrannare om straffkravet i slutet av rättegången.

Fallet har 33 målsägande som alla har blivit smygfilmade. Smith ska enligt åklagaren ha spelat in ungefär 40 videor.

Axl Smith är född 1984 och har arbetat som programledare och hiphop-musiker.

axl smith programledare för voice of finland
Utöver sitt jobb som programledare för MTV har Axl Smith varit värd för Voice of Finland 2011-2016 och för programmet Dance år 2010 axl smith programledare för voice of finland Bild: Nelonen Media voice

Delade videor i Whatsapp-grupp

Smith står nu åtalad för flera brott i samband med att han har smygfilmat sina sexpartners. Han medger en del av åtalen och förnekar andra, enligt åklagaren.

– Åtalen om smygfilmande handlar om att Smith har bandat videor av sina sexpartners i smyg, utan att de har vetat om det, på en plats som är skyddad av hemfriden, säger åklagaren Yrjö Reenilä.

Dessutom står Smith åtalad för ärekränkning och för spridning av information som kränker privatlivet.

- Smith har visat det här materialet för någon eller några, säger Reenilä och tillägger att Smith också har spridit materialet i en grupp i mobilapplikationen Whatsapp.

Enligt Reenilä har Whatsapp-gruppen med Smith medräknat sex medlemmar.

Yrjö Reenilä talade med journalister under en paus i den hemliga rättegången på onsdag.

Axl Smith anländer till rättssalen omgiven av kameror, mikrofoner och journalister.
Axl SMith anlände till rättssalen under stort medieuppbåd. Axl Smith anländer till rättssalen omgiven av kameror, mikrofoner och journalister. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Axl Smith,Axl Smith,axl smith

Kan bli krav på tiotusentals euro i skadestånd

Avslöjandet av Smiths smygfilmande videor har varit en tung upplevelse för fler av offren. Rättegångsbiträde Markus Talvio representerar fyra av de målsägande som på onsdag hördes i rätten.

- Det är svårt att tala om de här sakerna. Här går man in på så intima frågor om vad som har blivit filmat och utspritt. Alla känner sig nog förnedrade. Det här har jämförts med hur det känns att bli våldtagen, säger rättegångsbiträde Markus Talvio som representerar fyra av de målsägande.

En del av de smygfilmade har haft längre förhållanden med Smith, andra kortare.

Offren planerar att kräva stora ersättningar av Smith. Enligt rättegångsbiträdet Talvio handlar det om tusentals euro per målsägande. Slutsumman kan stiga till tiotusentals euro.

Rättegången har planerats ta elva dagar men domaren i fallet har sagt att det är möjligt att domen faller redan efter nio behandlingsdagar. En del av behandlingen kan vara offentlig om de målsägande som hörs inte ber om sluten rättegång.

Läs mera:

Axl Smith möter 33 smygfilmade sexpartners i Helsingfors tingsrätt

Vad får en superpopulär programledare att i smyg filma personer som han har sex med? Och dessutom visa bilderna för kompisar? Det kanske klarnar under rättegången mot Axl Smith vid Helsingfors tingsrätt.