Hoppa till huvudinnehåll

"Läraren ska inte vara elevernas kompis"

Rebecca Ingves
Rebecca Ingves lyckades landa ett lärarjobb i Österbotten. Rebecca Ingves Bild: Yle / Petter Sandelin rebecca ingves

Det kan vara svårt att komma ut i arbetslivet, men vi tar reda på hur du ska göra. Läraren Rebecca Ingves fick jobb i Österbotten direkt efter studierna – mycket tack vare vikariat.

Det kan vara ganska svårt att komma ut i arbetslivet när du är klar med dina studier – särskilt om du studerat till lärare och vill jobba i Österbotten. Rebecca Ingves har nu jobbat som lärare i två år och för henne gick jobbsökandet galant, hon fick nämligen anställning direkt efter studierna.

- Det krävs en gnutta tur också för att få jobb. Här i Österbotten finns det få lediga lärartjänster och vikariat, men många färdiga lärare, säger hon.

Det var ett ganska naturligt val av Rebecca att bli lärare. Hon har tidigare jobbat som simlärare och hon har också lett olika gymnastikgrupper, så att lära ut saker för barn var bekant sedan tidigare.

- Jag trivs superbra med mitt jobb och jag skulle aldrig byta bort det.

Ta emot vikariat

Rebecca tror att den som vill ha jobb måste vara väldigt aktiv, och det har hon själv också varit.

- Jag har vikarierat mycket under studietiden och försökt få in foten lite här och där, och jag tror det var det som sedan gav mig jobb, säger hon.

Det är alltså viktigt att tacka ja till vikariat och att visa upp dig på olika skolor. Det har du också nytta av sedan när du väl börjar jobba.

- Det är bra att ha sett olika slags skolor och klasser, du kan ju sedan ta med dig det bästa från alla skolor.

Rebecca säger att det kan vara stor skillnad mellan skolor och att du som vikarie ganska tydligt kan läsa av hurdant klimat det är i lärarrummet och bland eleverna. Det finns så klart också en skillnad mellan stora och små skolor.

Studierna behövs

Rebecca tyckte om sina studier på Peffan (fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi) i Vasa och anser att hon lärde sig mycket.

- Jag fick det pedagogiska tänket som behövs som lärare. När jag studerade kanske jag kunde tycka att en del kurser var onödiga, men nu då jag börjat jobba så har jag insett att jag nog behövde dem.

Motsvarar studierna arbetet?

- Jo det tycker jag nog att de gör. Man behöver nog ha studerat till lärare för att bli en bättre lärare. Det finns säkert obehöriga som har lärt sig genom att jobba, men jag tycker att jag haft stor nytta av mina studier – speciellt praktikperioderna där jag lärt mig massor.

Man behöver nog ha studerat till lärare för att bli en bättre lärare.

Det finns ändå saker som kunde förbättras, och det är att ta upp allt det där som måste göras utanför klassrummet.

- Som lärare är undervisningen en ganska liten del och det är mycket kring det som man inte lär sig under studierna.

Det handlar bland annat om föräldrakontakt och annat praktiskt. Studierna innehåller mycket teori så Rebecca efterlyser mer diskussioner med sådana som jobbar som lärare.

- De sitter på en enorm kunskap som de gärna delar med sig av bara man frågar, säger hon.

Ett tungt arbete

Det som förvånade Rebecca mest när hon började jobba var arbetsmängden.

- Som lärare vill du vara den bästa lärare du kan vara, och det betyder att du måste planera. Då sitter du flera kvällar med planering och försöker göra det bästa möjliga för eleverna.

Du måste fundera på hur du lär ut olika saker på bästa sätt, och det kräver både tid och krafter.

- Min rektor sa en bra sak häromdagen, och det var att du som lärare ska fundera på om du själv skulle vilja vara en elev i din klass.

När det är tungt handlar det oftast om tidsbrist och att man jobbar mycket.

Rebecca själv är övertygad om att hon skulle vilja vara en elev i sin klass – men då har hon också jobbat väldigt hårt för att få undervisningen så bra som möjligt. Hon tar till exempel ofta med sig jobbet hem och sitter och planerar på kvällarna. Det gör att det tidvis kan vara ganska tungt att vara lärare.

- När det är tungt handlar det oftast om tidsbrist och att man jobbar mycket. Speciellt under de tidsperioder när du håller utvecklingssamtal så ska de planeras samtidigt som undervisningen ska fortsätta som vanligt.

Men du kan så klart själv välja hurdan lärare du vill vara. Det finns inga regler och bestämmelser för hur intressant du måste vara. Vill du bara gå in och öppna boken går det förstås också för sig, men då följer du inte läroplanen.

Den allvetande läraren en myt?

Hur mycket måste du då veta som lärare? Kan du smygkolla på nätet eller är kravet att du är en vandrande uppslagsbok? Rebecca berättar att det ganska ofta händer att hon inte vet allt om det ämne hon undervisar.

- Som klasslärare kan du inte ha full koll på alla ämnen och det förstår också eleverna.

En intressant lektion gör dessutom eleverna mer frågvilliga och då kan vilka frågor som helst dyka upp.

- Du kan alltså inte vara helt oförberedd, men jag har flera gånger kollat upp saker på nätet tillsammans med mina elever, när det kommit en fråga jag inte vet svaret på.

Viktigt att bry sig om eleverna

Nu har Rebecca jobbat som lärare i två år och har vanan inne, men första gången hon stod framför sin klass var hon nervös.

- Jag var inte beredd på att 20 elever skulle sitta stilla vid sina bänkar och titta på mig. Men jag kom snabbt in i rollen som lärare eftersom jag ändå haft mycket med barn att göra.

Hur ska du då vara för att vara en bra lärare? Rebecca tycker att det viktigaste är att läraren ser eleverna och bryr sig om dem.

- Det är viktigt att lära känna dem och veta vad varje enskild elev behöver för att lära sig. Du ska finnas där för dem och vara en trygg punkt i deras vardag.

Man ska till exempel inte vara vän med sina elever på sociala medier.

En lärare ska ändå inte vara elevens kompis, tycker Rebecca.

- Man ska till exempel inte vara vän med sina elever på sociala medier. Jag tycker inte de behöver veta allt jag gör, för jag är ju ändå deras lärare. Man behöver ha lite distans.

Kan man ha favoritelever?

- Nej absolut inte.

Är det svårt att inte ha favoriter?

- Nej det tycker jag inte. Du lär känna alla elever och alla har något gott i sig och alla har kanske också något man måste jobba med.

Serien ”Mitt första jobb”

X3M tar reda på hur du kommer ut i arbetslivet och om studierna motsvarar yrket. Finns det fler yrken du är nyfiken på eller vill du berätta om hur du fick jobb? Kommentera gärna!