Hoppa till huvudinnehåll

Nils Torvalds om Trump och Europa: "Ger jättedåliga signaler"

Bild på Nils Torvalds
Bild på Nils Torvalds Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Nils Torvalds

I och med maktskiftet i USA står Europa inför en helt ny utrikes- och säkerhetspolitisk situation, säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP). Enligt Torvalds har Donald Trumps uttalanden inför installationen på fredag varit oroande.

- När jag läste utskriften av den intervju han gav Bild am Sonntag och The Times i London så måste jag erkänna att jag blev allvarligt oroad.

- Jag tyckte att jag i de här raderna såg en människa som inte riktigt har en sammanhängande världsbild och som inte förefaller ha någon som helst gedigen kunskap om hur Förenta staternas närmaste omgivning, närmaste bundsförvanter och närmaste ekonomiska relationer ser ut. Det här ger jättedåliga signaler!

Donald Trumps valkampanj präglades av en aktiv kampanj på sociala medier, där presidenten själv inte drog sig för att delta i diskussionen. Att som president försöka styra landet via Twitter går ändå inte för sig, påpekar Torvalds.

- Att börja styra världens mäktigaste rike med Twitterramsor på 140 tecken är en dålig idé, uppriktigt sagt. Och när de här ramsorna förefaller gå åt alla tänkbara och ganska många otänkbara håll så vet jag inte riktigt hur man ska klara av förhandlingssituationer.

Att börja styra världens mäktigaste rike med Twitterramsor på 140 tecken är en dålig idé, uppriktigt sagt.

Torvalds hänvisar till tidigare amerikanska presidenten Ronald Reagan, som trots starka personliga åsikter lyckades föra en dialog med sin sovjetiska motpart.

- Det klassiska exemplet är Ronald Reagans och Michail Gorbatjovs möte i Reykjavik som ändå blev ett genombrott därför att de kunde prata med varandra. Också om det fanns elaka beskrivningar om hur mycket Reagan egentligen läste så hade han ändå en sammanhängande världsbild.

- Och det är bristen av en sammanhängande världsbild som jag kanske känner mest oro för med Trump. Hur i fridens namn ska man med lite osammanhängande meningar klara en förhandling? I den situationen är han ensam. Då måste världen kunna lita på honom.

Bild på Ronald Reagan och Michail Gorbatjov
Trots sitt motstånd mot kommunismen lyckades Ronald Reagan föra en dialog med Sovjet. Kommer Donald Trump att lyckas föra dialog med sina motståndare? undrar Torvalds. Bild på Ronald Reagan och Michail Gorbatjov Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Gorbatjov,Ronald Reagan

Nytt säkerhetspolitiskt läge för Europa

Enligt Torvalds finns det just nu många frågetecken kring hur relationen mellan Europa och USA kommer att utvecklas. Sannolikt är att Europa står inför nya utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar:

- När jag läste den här texten från The Times och hur han beskrev Europa, EU och Nato så finns det nog alla ingredienser för att vi har en helt ny säkerhetspolitisk situation som kommer att förutsätta att Europa tar sig samman. Just nu förefaller Europa inte att vara hemskt samlat.

Vilka är förutsättningarna för att Europa ska lyckas samla sig i det läge som uppstått?

- För det första behöver vi säkert ett ledarskap inom EU. Men vi behöver också fundera på hur vi egentligen vill ha det. Europa har under 70 år egentligen lutat sig på Förenta staterna i säkerhetspolitiskt avseende och ibland lutande sig på det ryggstödet talat med för stora ord. Om det ryggstödet inte finns, hur ska man då förhålla sig till sin närmaste omgivning. I den omgivningen finns bland annat Ryssland och Turkiet.

På tal om Ryssland. Hur tror du att relationen mellan USA och Ryssland kommer att utvecklas?

- För det första finns det en traditionell fiendebild på vardera kanterna. Det finns en traditionell amerikansk bild som bygger på sovjettiden där Ryssland är den beskrivande faktorn. I Ryssland har vi motsvarande situation. Vi ser det i de massmedier som nu får sköta informationen på den ryska marknaden. Allt beskrivs som en sammansvärjning som leds av Förenta staterna.

Europa har lutat sig på Förenta staterna i säkerhetspolitiskt avseende och ibland talat med för stora ord

- Därför tror jag att de gamla fiendebilderna kommer att styra det hela. Trump kan inte vända upp och ned på hela världen, även om han kan göra det ganska besvärligt. Men han kan inte förändra sina medborgares fördomar och inställningar, de finns i bakgrunden och han är beroende av dem.

Däremot finns det stor risk för att vi kommer att se en större osäkerhet i världen med Trump som amerikansk president, befarar Torvalds.

- Och om det uppstår väldigt mycket osäkerhet i världen så kommer också vår ekonomi att må illa.

Europeiska unionens flagga
I svåra tider måste Europa samla sig, säger Torvalds. Europeiska unionens flagga Bild: EPA/PATRICK SEEGER eu-flagga

Finland borde sikta på en förebyggande roll

Frågan är hur Finland borde orientera sig i det nya läget som uppstår då Donald Trump tar över som president. Europaparlamentarikern Torvalds ser två möjliga scenarier:

- Det handlar om huruvida vi tror på rationella processer eller inte. Om vi tror på rationella processer så kan vi försöka gå tillbaka till Mauno Koivistos roll som president i förhållande till George Bush den äldre där Finland fungerade som någon sorts portöppnare och förklarare av hur Ryssland eller Sovjetunionen reagerar. Vi kan ta oss en förebyggande roll.

- Om vi sedan inte tror på rationellt beteende utan är rädda för att det här blir en oerhört irrationell tillställning så vet jag inte hur vi ska ingripa i en irrationell situation. Om Donald Trump gör avtal över Europas huvud och dessutom säger att det är bra om EU faller och beskyller Natos medlemmar för att inte bära sitt ansvar så kan det hända att vi har en ny och grundläggande säkerhetspolitisk utmaning som vi har att ta ställning till.