Hoppa till huvudinnehåll

Nu levererar Stormossen gas till Vasabussarna

Leif Åkers, vd på Stormossen, tankar sin bil med gas.
Leif Åkers, vd på Stormossen, tankar sin bil med gas. Leif Åkers, vd på Stormossen, tankar sin bil med gas. Bild: Yle/Malin Hulkki leif åkers

Vasa stads bussar ska börja gå på naturgas. Bussarna tankas på onsdagen vid Stormossens gastankningsstation.

Om en dryg månad hoppas Leif Åkers, vd för Stormossens avfallscentral, att bussarna ska kunna gå på gas som producerats lokalt vid Stormossen.

- Gasen produceras av matavfall och slam som kommer hit. Det är bioavfall som man samlar in i hushållen och slam från Påttska reningsverket och från Korsholms reningsverk. Vi rötar det och gör gas. Den gas som Stormossen producerar räcker till ungefär 1000 personbilar, säger Åkers.

Den gas som vasabussarna nu tankar är LNG gas från Borgå. Den räcker för 12 bussar i en månad och efter det ska man alltså övergå till lokalt producerad gas. Under testperioden på en månad vill man se att allt fungerar som det ska.

- Vi får trimma in alla system. Det är mycket säkerhetssystem, det är höga tryck. Vi vill vara 100 procent säkra på att det är säkert att tanka här. Och också att produktionen fungerar. Det är mycket övervakning och automatik som vi testar så att man säkert ska veta att det finns gas här då man kommer hit.

Gas också för privatbilister

Den första bussen har redan anlänt till Stormossen och under dagen ska den tankas med gas. Tanken är att också privatbilister ska kunna börja tanka gas vid Stormossens tankningsställe.

Senast den 13 februari ska privatpersoner kunna tanka vid Stormossen. För närvarande finns den närmsta gastankningsstationen i Jeppo.

Leif Åkers har själv en hybridbil som går på både gas och bensin och han har goda erfarenheter av gas som bränsle.

Tanken rymmer 20 kilogram gas och med en full tank kör han cirka 500 kilometer. När det gäller effekten på bilen märks det enligt Åkers ingen skillnad från en vanlig bensinbil.

- Den kör med gas då det finns gas i tanken och kopplar automatiskt om till bensin när gasen är slut. Man märker ingen skillnad på effekten på motorn oberoende om man kör sakta eller hårt. Det är lika effektivt som med bensin, säger Åkers.

Priset på gas jämfört med bensin är också betydligt förmånligare. Den mängd gas som motsvarar en liter bensin får man för ungefär 97 cent, medan literpriset på bensin rör sig omkring 1,40 just nu.

Gastankningsstationen på Stormossen.
Gastankningsstationen på Stormossen. Bild: Yle/Malin Hulkki Gastank,tankpump

Snart vanligare med gasbilar och gastankningsstationer

Än så länge är Leif Åkers gasbil ganska unik i Österbotten men han tror att det småningom blir vanligare med gasbilar. Nu finns det omkring 10 gasbilar i vasatrakten.

- De finns de som bara har väntat på att vi ska börja leverera gas. Det är på kommande om man ser på utvecklingen överlag i Finland.

Än så länge finns de flesta gastanksstationer i södra Finland och kring Tammerfors. Men stora gasbolag i Finland har gått ut med att de ska bygga 35 nya tankställen de närmaste åren.

Tanken är att gastanksstationerna ska spridas runt om i landet så att man ska kunna köra med gas obehindrat. I Vasa kommer man sannolikt att få ett till gastankställe under nästa år.

- Vi har planer på ett tankställe på ABC i Runsor.

Som extra bonus får den som har en gasbil parkera gratis i Vasa på fyra ställen: utanför Övningsskolans gymnasium, framför Styrelsegården, på Storalånggatan och nere i teaterparkeringen. Har man en gasdriven bil kan man få ett parkeringstillstånd från Stormossen.

Läs också