Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Ett konstruktivt förhållande till Ryssland i USA:s intresse

Barack Obama höll sitt avskedstal som president i sin hemstad Chicago.
Barack Obama höll sitt avskedstal som president i sin hemstad Chicago. Bild: EPA/ KAMIL KRZACZYNSKI Barack Obama,barack obama

Det är viktigt för USA att ha ett konstruktivt förhållande till Ryssland, men glöm inte Ukraina, var den signal som USA:s president Barack Obama sände till den tillträdande presidenten Donald Trump på sin sista presskonferens som president.

Den första frågan på president Barack Obamas sista presskonferens som USA:s president, två dagar innan Donald Trump svärs in som ny president, handlade om fallet Chelsea Manning. Obama fick frågan varför han förkortade visselblåsarens straff. Manning har suttit fängslad i nästan sju år.

- Chelsea Manning har avtjänat ett hårt straff. Ingen kan tro att man kan läcka hemlig information utan att bli straffad, sade Obama.

- Min åsikt är att hon ställdes inför rätta, det var en vederbörlig process, hon tog ansvar för sitt brott, och det straff hon fick var oproportionerligt strängt, jämfört med de straff som andra som läckt information har fått. Hon hade avtjänat en betydande andel av straffet, och därför verkade det vettigt att omvandla hennes straff, men inte benåda henne, svarade Obama.

Obama förkortade i tisdags det 35-åriga straffet för Chelsea Manning så att hon blir fri i maj.

Manning sitter i fängelse för att ha läckt hemligstämplade uppgifter om bland annat krigen i Afghanistan och Irak till Wikileaks. Om inte Obama förkortat hennes straff hade hon suttit fängslad till år 2045.

Glöm inte Ukraina

Barack Obama fick också frågor om relationen till Ryssland. USA:s tillträdande president Donald Trump har signalerat att han vill ha ett nära och gott förhållande till Ryssland.

- Det är i USA:s och världens intresse att ha ett konstruktivt förhållande till Ryssland. Det har varit min inställning som president. När våra intressen har mötts har vi samarbetat, sade Obama.

Samtidigt anser han att USA inte kan blunda för att den anti-amerikanska retoriken i Ryssland har eskalerat.

Donald Trump har sagt att han överväger att häva sanktionerna mot Ryssland, om ryssarna visar sig samarbetsvilliga. Han säger att det inte finns någon orsak att behålla sanktionerna om USA får hjälp från Ryssland med att bekämpa terrorism och uppnå andra viktiga mål, som att minska kärnvapenlagret.

Barack Obama påpekade att sanktionerna mot Ryssland inte har något med kärnvapen att göra, utan de infördes när Ryssland invaderade Ukraina.

- Ryssland fortsätter att ockupera ukrainskt territorium och blanda sig i Ukrainas angelägenheter, och stöder militära surrogat som har brutit mot grundläggande internationella lagar och internationella normer. Det som jag sagt till Ryssland är att så snart ni slutar göra det, tar vi bort sanktionerna.

Pressen ska granska makten

USA:s avgående president Barack Obama talade till pressen 18.1.2017.
USA:s avgående president Barack Obama talade till pressen 18.1.2017. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Brendan Smialowski USA,Barack Obama,presskonferens

Obama talade också på eget initiativ om pressens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle. Han har inte alltid tyckt om det som pressen rapporterat om honom, men han betonade hur viktig pressens uppgift att granska makten är.

- Att ha er i byggnaden har lett till att vi gjort vårt jobb bättre. USA behöver er och demokratin behöver er.

Att Barack Obama valde att ta upp denna fråga tyder på att han är orolig över Trumps försök att begränsa mediernas arbete.

Trump har bland annat signalerat att han inte är intresserad av att låta medierna följa honom i hans arbete som president på traditionellt sätt. På en presskonferens förra veckan tystade Trump aggressivt en reporter från tv-kanalen CNN och tillät honom inte att ställa en fråga. Trump har också upprepade gånger kritiserat både namngivna medier och medier i allmänhet på sitt Twitterkonto.

Tid med hustrun och döttrarna

Under presskonferensen ställdes också frågor om bland annat Israel-Palestinakonflikten, immigrationen och presidentinstallationen.

- Jag tänker inte kommentera det där. Jag kommer att vara där, och samma gäller Michelle, sade Obama som svar på frågan vad han anser om att flera demokratiska kongressledamöter tänker bojkotta ceremonin på fredag där Donald Trump svärs in som president.

I övrigt gav Obama sin vana trogen långa svar på frågorna. Han skämtade också med pressen och sade några personliga ord till flera av journalisterna innan han svarade på deras frågor.

Barack Obama fick också en fråga om vad han ska göra nu när han inte längre är president.

- Jag tänker i alla fall inte ställa upp i något val inom den närmaste framtiden, sade han.

Däremot har han tänkt tillbringa tid med sin hustru och sina döttrar Sasha och Malia. Han vill skriva. Han tänker också njuta av en lyxvara som han inte varit bortskämd med under sina åtta år som president: tystnad.

- Jag vill vara tyst en litet tag och inte höra mig själv prata så sjuttons mycket, sade Obama.