Hoppa till huvudinnehåll

Pro Kronoby ställer troligen upp i kommunalvalet

Röstande
Arkivbild. Röstande röstande

Valmansföreningen Pro Kronoby kommer troligtvis att ställa upp kandidater på egen lista i kommunalvalet. Det är en folkrörelse, säger Carl-Johan Enroth (SFP i Nedervetil). Enroth är talesman för projektet med en valmansförening.

Det blir första gången en valmansförening ställer upp i kommunala val i Kronoby om den blir verklighet. Valmansföreningen skall samla människor från olika partier.

Landskapsfrågan är avgörande för Pro Kronoby

Pro Kronoby engagerar politiker, främst från Svenska folkpartiet (SFP). Vid några tillfällen har Pro Kronoby ordnat möten i Kronoby där temat är landskapstillhörigheten, Österbotten eller byte till Mellersta Österbotten. Social-och hälsovården är en fråga som intimt är sammankopplad med landskapstillhörigheten.

- Jag tror att valmansföreningen blir av, jag har bara inte hunnit skriva och publicera texten. Vi har nästan 20 namn klara av de 40 som får ingå på listan, 30 kandidater borde vi lätt få ihop. Det kan komma en del på sladden som vi egentligen inte vill ha, säger Enroth.

Centerpolitiker också med

Peter Albäck (C) som själv inte ställer upp längre i valet säger att Centern i Kronoby är med på det här tåget och kan få sju till åtta namn på listan.

Enligt Enroth är det hugget som stucket om någon från Kristdemokraterna (KD) går med. Mats Stenbäck, fullmäktigeledamot för KD hade i varje fall inte ännu på onsdagen hört talas om någon valmansförening som hans parti skulle gå med i inför valet.

Marina Furubacka (SDP) säger att varken hon eller någon av de tre socialdemokratiska ledamöterna i fullmäktige ställer upp i valet men att hon personligen tycker att en valmansförening är en intressant företeelse.

Mindra glada miner i SFP

De flesta aktivister kring Pro Kronoby-folkrörelsen, som Carl-Johan Enroth vill kalla den, är medlemmar i Svenska folkpartiet. I det lägret är ser man inte med blida ögon på det som håller på och ske, även om det är fritt fram att bilda en valmansförening.

- Ärligt sagt har de sysslat med det här i det mörka, vi andra trogna sfp:are har inte vetat nånting. Deras enda målsättning är att byta landskap, det är agendan till hundra procent, säger fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren (SFP).