Hoppa till huvudinnehåll

"Tähti visar att man kan klara sig på toppen med funktionsnedsättning"

Marcus Kavaleff studerar i Mattlidens gymnasium.
Marcus Kavaleff studerar i Mattlidens gymnasium. Marcus Kavaleff studerar i Mattlidens gymnasium. Bild: Yle / Eva Lamppu funktionshinder,handikappidrott,marcus kavaleff

Valet av Leo-Pekka Tähti till Årets idrottare har stor betydelse för hela handikappidrotten och varje enskild idrottare. Det säger seglaren Marcus Kavaleff som siktar på Paralympiska spelen 2024.

Det är tack vare Tähtis framgångar i många år som det i dag finns ett bredare intresse också för handikappidrott, säger Kavaleff som har följt noga med förebilden Tähti.

- Alltid när han har idrottat, när det har sänts tävlingar på tv, och via sociala medier har jag följt med hur han klarar sig, säger Kavaleff.

- Han är viktig för mig och en bra förebild åt alla idrottare, och alla personer, att man kan klara sig på toppen också med en funktionsnedsättning, fortsätter Kavaleff.

Med tycke för vatten

17-åriga Kavaleff har alltid suttit i rullstol, men det har inte hindrat honom från att idrotta. Tvärtom har han provat på en lång rad grenar, från slalom till rullstolskorgboll till kälkishockey.

Han fastnade för segling. Han säger att han tycker mycket om vatten, och satsar nu på grenen med Paralympiska spelen 2024 som mål.

- Idrott har varit en stor del av mitt liv, men jag har alltid varit tvungen att hitta en annorlunda gren. Faktum är att det finns färre valmöjligheter för personer med funktionsnedsättning och grupperna är mindre, säger Kavaleff. Det är inte alltid lätt att hitta sin gren.

Bland annat är det svårt att få ihop lag i handikappidrott eftersom det krävs att de som deltar bor nära varandra. De flesta väljer därför individgrenar.

Behövs mycket pengar

Båten som Kavaleff seglar hör till klassen 2,4 MR och den har hans segelförening i Helsingfors fått i donation. Hittills har han kunnat finansiera sin idrott med stipendier men när det blir dags att köpa en egen båt krävs det mera pengar. En begagnad båt kostar upp till femtusen euro.

Överlag krävs det pengar för handikappidrott eftersom utrustning och tävlingsrullstolar är dyra. Mångas idrottande tar slut på grund av brist på material och hjälpmedel.

- När jag började segla hade jag vanliga collegebyxor och -tröjor på mig, i dag har jag en ordentlig torrdräkt, berättar Kavaleff.

Kavaleff följde med stor spänning med Idrottsgalan. Han beskriver toppidrottaren Leo-Pekka Tähti som en viktig frontfigur på många sätt. Det är tack vare Tähtis framgångar som publikens intresse har väckts för handikappidrott och att det skrivs om det jämsides med annan idrott.

- Han är också för mig en förebild som visar att bara man vill något så klarar man sig väldigt långt.