Hoppa till huvudinnehåll

Tähtis utmärkelse en seger för handikappidrotten

Leo-Pekka Tähti stormar fram på banan.
Leo-Pekka Tähti stormar fram mot ännu ett guld. Leo-Pekka Tähti stormar fram på banan. Bild: EPA/ANDY RAIN paralympics 2012

Det var en lite osäker förhandsfavorit i Leo-Pekka Tähti som tog hem utmärkelsen Årets Idrottare 2016 på idrottsgalan. Utmärkelsen var inte bara en personlig framgång, utan också en seger för hela handikappidrotten, säger Riikka Juntunen från Finlands Handikappidrott.

Sedan 2004 har Leo-Pekka Tähti varit en stjärna på den paralympiska himlen, men det var först i onsdags som hela idrottsfinland slöt upp bakom honom i och med utmärkelsen Årets idrottare 2016. Det är första gången en handikappidrottare har vunnit utmärkelsen.

- Om inte nu, så när? Det var en härlig kväll för oss alla. Jag ser det som ett steg mot att handikappidrott äntligen ska ses som lika värd all annan idrott, säger Riikka Juntunen som är verksamhetsledare för Finlands handkappidrott och motion VAU.

Enligt henne var utmärkelsen en jättestor grej för handikappidrott i Finland.

- Alltid då handikappidrott syns på tv, under exempelvis paralympics så får vi och lokala idrottsklubbar förfrågningar av folk som vill testa på handikappidrott, och vi hoppas på förfrågningar efter den här utmärkelsen också.

Men det är inte bara nya deltagare som VAU efterlyser.

- I och med utmärkelsen tror jag att folk överlag börjar förstå vad handikappidrott går ut på, säger Riikka.

"En förebild för alla"

Det att allt fler söker sig till handikappidrotten betyder också att de behöver mer pengar.

- Vi vänder på varenda slant och det är en utmaning för oss att erbjuda alla nya idrottare möjligheter att utöva sporten.

Leo-Pekka Tähti är en förebild för många unga idrottare som sysslar med handikappidrott och det har han varit länge redan.

- Han var en förebild redan 2004 då han vann sitt första guld i de paralympiska spelen. Vi har alltså en hel generation med idrottare som har haft Leo-Pekka som förebild då de själva började idrotta. Han har gjort handikappidrotten en väldigt stor tjänst.

Nu hoppas Riikka att Årets idrottare 2016 kan vara en förebild för en ännu bredare målgrupp.

- Leo-Pekka är ett levande bevis på att bara du följer dina egna drömmar och inte bryr dig så mycket om vad andra säger så kan du nå hur långt som helst.

Utmärkelsen var också en stor seger för alla mindre grenar i Finland, enligt Riikka.

Varför först nu?

Inför Idrottsgalan låg det i luften att Tähti skulle vinna, eftersom många tänkte att det äntligen skulle bli hans tur. Han har vunnit fem Paralympiska guld, och enligt många hade han kunna vinna utmärkelsen redan tidigare.

- Jag trodde att han skulle vinna redan efter 2012, då han var överlägsen under hela året. Men då vann han inte, och jag trodde faktiskt att inget hade hänt på fyra år förutom att de som röstar hade blivit fyra år äldre. Men tydligen var Finland mer redo i år att ge den här utmärkelsen till honom.

Hur ska ni fira Leo-Pekka nu då?

- Genom att jobba! Vi kavlar upp ärmarna och njuter av detta.