Hoppa till huvudinnehåll

Turistinfo i Gamla stan i Borgå i sommar

Gamla kaplansgården i Borgå gamlastan på vinten
Gamla kaplansgården kommer att inhysa både galleri och turistbyrå. Gamla kaplansgården i Borgå gamlastan på vinten Bild: Yle/Joel Grönqvist Borgå,gamla stan i borgå

Borgå planerar att avstå från turistbyrån under Mannerheimgatans bro och i stället öppna en filial vid Gamla rådhustorget i Gamla stan.

Turistinformationen kommer att finnas kvar vid Konstfabriken. Cyklar ska man kunna hyra från turistbyrån både i Konstfabriken och Gamla kaplansgården.

Borgå vill också anställa en turistrådgivare som skulle jobba året runt. Turistrådgivarens uppgift skulle vara att patrullera i staden bland turister.

Turistrådgivaren kan bli verklighet i Borgå år 2018, förutsatt att Gamla kaplansgården visar sig vara ett bra läge för turistbyrån och att kaplansgården också i fortsättningen fungerar som stadens verksamhetsställe.

Namninsamling och motion

Borgå har under flera år varit utan turistbyrå i Gamla stan. Tidigare fanns turistinformationen vid Krämaretorget alldeles vid infarten till Gamla stan.

Turistinformationen flyttade till Konstfabriken då den öppnade i renoverat skick.

Under senare tid har det pågått en namninsamling för att få tillbaka turistinformationen till Gamla stan. Det har också lämnats in en motion till fullmäktige i samma ärende.

Stadsutvecklingsnämnden behandlade motionen på tisdag kväll. Nämnden konstaterade i sitt svar att Borgå ska testa med en turistinformation i Gamla stan i sommar och talade för att en turistrådgivare anställs.

Kulturdirektören positivt inställd

Turistinformationen ska finnas i Gamla kaplansgårdens aula. Under vackra dagar kan den finnas ute på gården.

Det är inte meningen att det ska bli en turistinformation med betjäning bakom en disk och massvis med broschyrer, utan en anställd med en laptop i handen, redo att svara på besökarna frågor.

Borgå stads kulturdirektör Susann Hartman välkomnar turistinformationen till Gamla kaplansgården. Enligt henne har personalen där också tidigare ofta fått svara på turisternas frågor om ditt och datt.

Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå
Susann Hartman Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå Bild: Yle/ Bettina Aspfors hartman susann

Hartman påpekar att utställningsverksamheten fortsätter i Gamla kaplansgården under 2017. Alla utställningar är redan fastspikade.

Hon hoppas på goda synergier mellan turistinformationen, utställningsverksamheten och Borgå museum. Utmaningen är att fylla gården med verksamhet.

Kulturtjänsterna räknar med betydligt flera besökare i Gamla kaplansgården i sommar. Också tidigare har största delen av besökarna sommartid varit turister.

Eftersom turistbyrån och kulturtjänsterna delar på de anställda så kan gården ha längre öppettider och öppet sju dagar i veckan.

Gamla kaplansgårdens framtid ska utredas

Efter att sommarsäsongen är avslutad så avgörs framtiden för turistinformationen i Gamla kaplansgården.

Borgå stad ska redan i februari eller mars starta en långsiktig planering för att slå fast vad som ska hända med Gamla kaplansgården i framtiden. Konstnärsföreningarna ska delta i planeringen.

Kulturdirektör Susann Hartman räknar med konstverksamhet i Gamla kaplansgården också i framtiden, men säger att det är möjligt att det blir ett annat koncept. Det kan handla om utställningar som ska tilltala turister och till exempel fokuserar på den finska naturen.

Det finns planer på att utveckla verksamheten på gården bland annat med workshops.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland