Hoppa till huvudinnehåll

Vandasvenskar får vänta på dagis i Kivistö

Färgglada fasader på bostadsmässan i Kivistö
Kivistö i Vanda får ännu inget svenskt dagis Färgglada fasader på bostadsmässan i Kivistö Bild: Yle/Petter West bostadsmässan 2015

Det blir ännu ingen svensk grupp vid Aurinkokiven päiväkoti i Vanda. Men optionen hålls kvar eftersom nätverket av svenska dagisar i staden är glest.

- Jag hade själv gärna sett frågan bordlagd men sektionen beslöt att gå enligt förslaget, berättar Carita Haga (SFP), ordförande för undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion i Vanda.

Med andra ord kommer frågan om svensk verksamhet i Kivistö att tas upp i januari 2018.

Regnkläder och ytterkläder i en daghemstambur.
Frågan om svenskt dagis i Kivistö tas upp om ett år Regnkläder och ytterkläder i en daghemstambur. Bild: Yle/Marie Söderman galonkläder

Frågan har diskuterats redan länge

Sektionen beslöt redan i maj 2016 att frågan om ett eventuellt grundande av en svensk grupp i samband med Aurinkokiven päiväkoti skulle utvärderas i början av 2017. Ett av problemen är att barnen i daghemmet Timotej skulle minska i antal om en ny verksamhet inleds i Kivistö.

Pysselmaterial på ett bord.
Vandas svenska dagisnät är glest Pysselmaterial på ett bord. Bild: Yle/Marie Söderman vaxduk

Glest nätverk

- Jag vill ändå påminna alla om att den svenskspråkiga sektionen håller kvar optionen för svensk verksamhet vid Aurinkokivi, säger Carita Haga. Vårt nätverk är annars också så väldigt glest.

I december 2016 hade de svenskspråkiga kommunala daghemmen i Vanda 259 barn fördelade mellan sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen