Hoppa till huvudinnehåll

Ahlnäs: Fullständigt obegripligt ligaprogram – det finns ingen logik

Alfredo Morelos.
Alfredo Morelos. Bild: Yle/Tomi Hänninen Alfredo Morelos,HJK Helsingfors

Det är nästan tre månader tills fotbollsligan startar. De flesta är redan rosenrasande på schemat, som är fullständigt obegripligt. Det förvånar i sin tur inte. Det är väldigt lite som gör det numera.

Det här har ju blivit något av en återkommande klassiker i Fotbollsfinland.

Splittrat schema på vårkanten? Haltande tabell ända in på senhösten? Total ilska mitt i vintern?

Same procedure as every year.

Ligaprogrammet publiceras i januari – folk kastar sig över tangentborden på ett gemensamt kommando. Man vill ju egentligen sätta sig på händerna och hålla tyst, men det är faktiskt totalt omöjligt.

Det är länge, länge sedan jag har slutat förvåna mig när det kommer till matchprogramsmakarnas arbete i Finland. Det verkar vara landets svåraste jobb.

Premiärfest?

En snabb okulär besiktning av säsongens schema gör en både vimsig och frustrerad. Är det så här svårt att få till ett program som inte gör de flesta rosenrasande?

Fotbollsligan startar säsongen onsdagen den 5 april – med två matcher. Inte en full omgång, två matcher.

HJK–VPS klockan 18.30. SJK–FC Lahti klockan 19.30.

Vilken premiärfest.

Ingen logik

Efter den 10 april kommer HJK, SJK, FC Lahti och VPS att ha spelat två matcher. Två av lagen har inte ens skjutit fart på sitt ligaspel då – och det tar en månad innan det är planerat att en full omgång ska spelas på samma dag.

Logiken i schemaläggningen haltar lika mycket som tabellen kommer att snava sig framåt under största delen av säsongen. Lagom till de sista omgångarna i oktober brukar säcken sys ihop.

Charmigt, kanske någon tycker. Oprofessionellt, säger de allra flesta.

I Finland, där klubbarnas medverkan i de europeiska cuperna brukar ta slut rätt snabbt, har man fullt upp för att få ihop programmet på det mest galna sättet. I de stora ligorna i Europa, där det ska passas in flera inhemska cuper (ett problem som inte finns i Finland i år i och med förnyelsen av cupen) och internationella matcher, har jag aldrig hört det här gnället.

Det är ett så anmärkningsvärt motsatsförhållande att det borde göras en grundlig utredning.

Ligger huller om buller

Det här är alltså det kaos som vi redan vet om och kan höja blodtrycket för. Hittills har inte ett enda ord om vädret nämnts.

Antalet ligaarenor med konstgräsplaner växer i en snabb takt, men visst kommer det att finnas potatisåkrar runt om i vårt avlånga land den här våren också. Snöfall i mitten av april kan ingen göra något åt, men det är en faktor som alltid borde tas med i kalkylerna.

Nu liknar programmet redan ett lapptäcke. Bitarna är många och de ligger huller om buller.

Det blir vår, fotbollssäsong och ligaspel det här året också. Men det blir med samma haltande logik som vanligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport