Hoppa till huvudinnehåll

"Är som att stjäla av skolbarn" - miljonbedragaren ansvarig för hundratals anskaffningar

Fyran Annika Vokkolainen löser matematikuppgifter på skolansn dator i Mattliden.
Bedragaren vid Helsingfors utbildningsverk har haft hand om hundratals IT-anskaffningar. Arkivbild. Fyran Annika Vokkolainen löser matematikuppgifter på skolansn dator i Mattliden. Bild: Niklas Evers matematik,Matematikundervisning,datorer,elever,Klassrum,undervisning,bärbara datorer,informationsteknik,Informationsteknik,lågstadiet,grundskolans lågstadium,klasskamrater,barn och datorer

Den misstänkta miljonbedragaren vid Helsingfors utbildningsverk har haft ansvar för hundratals IT-anskaffningar. Utbildningsnämndens ordförande tror att bedrägeriet kan vara orsaken till att digitaliseringen i skolorna släpar efter.

I fredags häktades utbildningsverkets säkerhetschef misstänkt för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning. De misstänkta brotten har pågått från början av 2006 till slutet av januari 2016.

Mannen har tidigare varit datachef vid utbildningsverket och då kommit över miljoner genom bedrägeri. Det här kom fram på onsdagen.

"Pengar har gått till brottslighet istället för till barnen"

Utbildningsnämndens ordförande Minerva Krohn (Gröna) berättar för Yle Huvudstadsregionen att hon fick reda på brottshärvan före jul, men att polisen då uppmanade utbildningsverket att inte reagera före mannen har häktats.

- Brottsmisstankarna är hemska. Om de är sanna är det som att stjäla pengar från barn som har behövt saker i skolan, men istället har pengarna gått till brottslighet, säger Krohn.

Krohn berättar att utbildningsnämnden i samband med en rapport om hur digitaliseringen framskrider i stadens skolor fått uppgifter om att det finns få bärbara datorer i skolorna och hon undrar om bedrägeriet är orsaken till det.

Helsingfors stadsjurist Harry Åhlgren.
Stadsjurist Harry Åhlgren säger att polisen under senhösten begärde att staden gör en intern utredning med anledning av bedrägerimisstankarna. Helsingfors stadsjurist Harry Åhlgren. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Helsingfors,helsingfors stadsjurist

Stadsjurist: Handlar om små anskaffningar som inte har väckt uppmärksamhet

Krohn säger att brottsmisstankarna inte var orsaken till att mannen flyttades bort från sin post som datachef vid utbildningsverket.

- Orsaken till att han flyttades till posten som säkerhetschef var att staden ansåg att han inte var rätt person att driva vidare digitaliseringen i skolorna, säger Krohn.

Stadsjurist Harry Åhlgren säger att staden fick reda på brottsmisstankarna under senhösten.

- Man kan fråga sig hur det är möjligt att ingen har reagerat, men jag har inget exakt svar. Det handlar om små anskaffningar som inte i sig har väckt uppmärksamhet men under tio år har helheten växt sig stor, säger Åhlgren.

Hur fick polisen reda på bedrägeriet?

- Någon hade gjort en polisanmälan. Men jag kan inte säga om personen är anställd av staden, säger Åhlgren.

Staden gjorde intern utredning

Polisen begärde under senhösten att utbildningsverket gör en intern utredning för att utreda vissa anskaffningar.

- Då rullades härvan upp. I utredningen gick vi igenom olika anskaffningar där det kom fram med vem de har gjorts och vad de innehåller. Det handlade om hundratals anskaffningar, säger Åhlgren.

Åhlgren kan inte säga hur stor penningmässig skada mannen har förorsakat staden.

Bedrägerihärva vid byggnadskontoret nyss avslutad

Bedrägerihärvan vid utbildningsverket avslöjas bara en knapp månad efter att den sista tingsrättsdomen i bedrägerihärvan vid Helsingfors byggnadskontor har getts. Den härvan utreddes först som mutbrott men åklagaren väckte sedan åtal för bedrägeri.

När det gäller misstänkt brott i samband med stadens anskaffning av datorer avslöjades 2015 att omkring 9 600 bordsdatorer, bärbara datorer och printrar försvunnit vid Esbo stad. Staden hade leasat eller hyrt datorerna från utomstående företag och värdet på de försvunna datorerna var flera miljoner euro.

Härvan utreddes som grov förskingring, men fallet gick aldrig till åtalsprövning eftersom antalet försvunna datorer senare visade sig vara mycket färre än vad polisen först misstänkte.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen