Hoppa till huvudinnehåll

Berner presenterar sina visioner för trafiken - vi följde presskonferensen direkt

Anne Berner
Anne Berner Bild: Yle Anne Berner

Kommunikationsministeriet presenterar i dag klockan 10:30 sitt förslag till hur trafiknätet och beskattningen av trafiken ska förnyas. Yle fick redan i går ta del av förslaget och enligt det sjunker beskattningen av trafiken med 1,6 miljarder euro.

Utredningen som kommunikationsminister Anne Berner (C) och hennes ministerium offentliggör i dag har väckt mycket diskussion redan på förhand. Yle har tagit del av utredningen tidigare och berättade i går om det centrala innehållet.

Kommunikationsministeriet föreslår omvälvande förändringar för Finlands trafik. Ministeriet vill bolagisera Finlands vägar och grunda ett trafiknätsbolag som uppbär avgifter för användning av dem. Istället ska bilskatten vid köp av ny bil försvinna och bränsleskatten sjunka, enligt förslaget.

Finansministeriet twittrade något överraskande i morse att man inte bereder några ändringar i vare sig bilskatten, fordonsskatten eller bränsleskatten.

Vår direktrapport från Kommunikationsministeriets presskonferens kl 10:30 här:

Läs också