Hoppa till huvudinnehåll

Direktörerna i Borgå kan få högre löner - men först om ett år

Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson
Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson. Fredrick von Schoultz, Pia Nurme och Hilding Mattsson Bild: Yle/Fredrika Sundén (bilderna till höger och vänster); Borgå stad (bilden i mitten) hilding mattsson,Borgå,chefer

Månadslönerna för tre av Borgå stads ledande tjänstemän ska på måndag för andra gången upp till behandling i Borgå stadsstyrelse.

Löneförhöjningarna skulle gälla biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz, bildningsdirektör Hilding Mattsson och social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.

Den 19 december stötte ärendet på patrull i stadsstyrelsen. Ärendet remitterades för ny beredning. Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP), ville inte då motivera beslutet, utan konstaterade att stadstyrelsen remitterade ärendet för ny beredning helt enkelt för att få tilläggstid och för att kunna göra eventuella justeringar.

Nytt förslag - nya detaljer

Enligt det nya förslaget skulle biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz få en löneförhöjning på 513 euro i månaden.

Bildningsdirektör Hilding Mattssons samt häldsovårdsdirektör Pia Nurmes löneförhöjning skulle enligt förslag vara 702 euro i månaden.

- Stadsdirektörens förslag har justerats en aning efter de diskussioner vi fört, men min uppfattning är nog att stadsstyrelsen fortfarande inte är enig i den här frågan, säger stadsstyrelsen ordförande Matti Nuutti.

Först från årsskiftet

En ny detalj i stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas förslag, är att de förhöjda lönerna skulle träda i kraft först vid årsskiftet 2018.

- Först var det ju tänkt att löneförhöjningarna skulle ha trätt i kraft den första april i år, men det förslaget hade nog ingen chans att gå igenom. Nu är tiden rätt, men om summorna är rätt, är sen en helt annan fråga, säger Nuutti.

Enligt Nuutti finns det i stadsstyrelsen ledamöter som anser att lönerna borde förbli på den linje de är nu och att man borde fundera på beloppen på nytt efter det att den nya mandatperioden trätt i kraft, det vill säga den 1 januari 2018.

Om stadsstyrelsen inte når enighet om de tre direktörernas löneförhöjningar på måndag, går ärendet till omröstning.

- Vi har visserligen tid att förhandla ännu, men om det skulle bli ett nej efter omröstning, så är ju valet helt enkelt gjort, säger stadsstyrelseordförande Matti Nuutti.