Hoppa till huvudinnehåll

Jokerit tystade Kovaltjuk – tog historisk seger

Jokerit.
Jokerit tog en totalt nödvändig seger borta mot SKA S:t Petersburg. Jokerit. Bild: Matti Raivio/All Over Press Jokerit

Efter fem raka smällar kom en störtskön triumf för Jokerit. Helsingforslaget sänkte tabellettan SKA S:t Petersburg och skrev ett litet stycke historia i "derbyt".

I årets första match tog Jokerit en imponerande hemmaseger mot SKA S:t Petersburg. Då förutspådde spelarna i Helsingforslaget att matchen var en tydlig vändpunkt och nystart på säsongen.

Sedan dess har Jokerit förlorat fem raka matcher – tre under säsongens längsta bortaturné till Kina och östra Sibirien. Samtidigt har också Jokerits position i KHL-slutspelet börjat se allt mer osäker ut.

På torsdagen kom ändå slutpunkten på förlustsviten. Och det var än en gång SKA som stod som motståndare. Dessutom tog Jokerit sin första bortaseger i S:t Petersburg någonsin.

På rätt sida strecket

Matchen började inte bra för Jokerit. Gästernas målvakt Ryan Zapolski tvingades vittja nätet två gånger i första perioden. Båda gångerna var det Ilja Kovaltjuk som gjorde målet. Efter det första målet valde Kovaltjuk att fira framför Jokerits bås, vilket fick tränaren Jukka Jalonen att koka över och skrika sig hes.

I den andra perioden var det ändå Jokerits tur att tysta Kovaltjuk och resten av SKA. Via mål av Jesse Joensuu, Oliver Lauridsen och Tommi Huhtala vände man.

SKA kvitterade, men i den tredje perioden avgjorde gästerna. Först skickade Huhtala in 4–3 via Pavel Datsiuk och några minuter senare kunde Pekka Jormakka överlista Mikko Koskinen efter en läcker framspelning av Peter Regin.

– Jag är väldigt stolt över spelarna. Det är en stor seger mentalt och vi satte stopp för förlustraden, säger Jalonen.

Den tunga vändningen var fullbordad och Jokerit slog tabellettan. Tack vare trepoängaren tog sig också Jokerit upp ovanför slutspelsstrecket. Laget fortsätter grundserien på tisdag nästa vecka hemma mot Barys Astana.

Resultat:


SKA S:t Petersburg–Jokerit 3–5 (2–0, 1–3, 0–2)

Mål: 1–0 Ilja Kovaltjuk (Vadim Sjipatjov, Nikita Gusev), 2–0 Ilja Kovaltjuk (Jegor Jakovlev), 2–1 Jesse Joensuu (Mika Niemi), 2–2 Oliver Lauridsen (Masi Marjamäki, Roope Talaja), 2–3 Tommi Huhtala (Chay Genoway, Petteri Wirtanen), 3–3 Jevgenij Dadonov (Dinar Khafizullin), 3–4 Tommi Huhtala, 3–5 Pekka Jormakka (Peter Regin, Topi Jaakola).

Läs också