Hoppa till huvudinnehåll

Lavin träffade hotell i Italien - många befararas vara döda

Många människor befaras ha omkommit då en lavin träffade ett hotell uppe i bergen nära staden Farindola. Myndigheterna får kritik för sina insatser.

Det tre våningar höga Hotel Rigopiano begravdes av en lavin på onsdagskvällen. Myndigheterna tror att lavinen utlöstes av den serie jordskalv som skakade mellersta Italien under onsdagen.

Räddningsarbetet har försvårats av att det har snöat mycket i området de senaste dagarna. De första räddningsarbetarna nådde hotellet tidigt i morse på skidor och började gräva sig igenom snömassorna.

Det tog flera timmar innan myndigheterna tog larmet om lavinen på allvar.― Quintino Marcella, som fick ett samtal av en anställd som semestrade på hotellet.

Hittills har två personer räddats. Italienska medier rapporterar att tre personer har hittats döda. Uppgifterna har inte bekräftats av räddningsarbetarna. Räddningsarbetarna letar i rasmassorna med hjälp av spårhundar.

- Ungefär 30 personer saknas, bland dem både gäster och anställda vid hotell Rigopiano i Farindola, säger Fabrizio Curcio från den italienska räddningsmyndigheten.

Delar av hotellets tak har kollapsat under snömängderna. Hotellet ska ha flyttats tio meter av kraften från lavinen.

Stora delar av hotellet har begravts i snömassorna.
Den italienska brandkåren har fotograferat hotellet från luften. Stora delar av hotellet har begravts i snömassorna. Bild: EPA ITALIAN FIRE DEPARTMENT HANDOUT Italien

Myndigheterna fick information om lavinen av två män som befann sig utanför hotellet när olyckan inträffade. Männen är de två personer som har räddats.

- Jag lever för att jag gick ut för att hämta en sak från min bil, säger 38-åriga Giampiero Parete enligt italienska medier.

Paretes fru Adriana och två barn Ludovica och Gianfilippo är bland de saknade.

"Myndigheterna tog inte larmet på allvar"

Myndigheternas insats har också fått kritik. Restaurangägaren Quintino Marcella, som är Giampiero Paretes chef, säger till nyhetsbyrån AFP att det tog flera timmar innan myndigheterna tog lavinen på allvar.

Marcella säger att Parete ringde honom klockan 17.30 på onsdagen och berättade om lavinen.

- Han sade "hjälp mig, det kom en lavin och hotellet finns inte längre. Det är borta". Han bad mig ringa till nödcentralen. Jag ringde polisen och de lokala myndigheterna, men ingen trodde mig. De sa att allt var okej på hotellet, berättar Marcella.

Han berättar att han ringde runt till alla nödnummer. Över två timmar senare fick han slutligen tag på en person som tog saken på allvar och satte igång en räddningsoperation.

Lavin i Italien
Lavin i Italien Bild: Reuters snöskred

Svår räddningsoperation

De första räddningsarbetarna nådde hotellet strax efter klockan fyra på morgonen. De tog sig till platsen på skidor genom en snöstorm.

- De var modiga män som uthärdade något alldeles outhärdligt, säger Fabricio Curcio från det italienska civilförsvaret.

Männen hittade två personer vid liv, Parete och Fabio Salzetta, och började gräva i snömassorna efter fler.

Så fort det ljusnade kunde fler räddningsarbetare flygas upp med helikopter. Räddningsfordonen har försökt ta sig genom de igensnöade vägarna.

Bilder från en räddningshelikopter visar en lång konvoj av räddningsfordon som kryper fram bakom en plogbil.

Räddningsfordon försöker ta sig fram till hotell Rigopiano.
Räddningsfordonen fastnade i snön under natten när de försökte ta sig upp till hotellet. Räddningsfordon försöker ta sig fram till hotell Rigopiano. Bild: EPA ITALIAN FIRE DEPARTMENT HANDOUT rigopiano

Oroliga anhöriga väntar på besked.

- Jag tror att de håller på ta ut dem och föra dem till sjukhus. Men jag vet inte för vi kan inte ta oss upp dit, säger en ung kvinna till nyhetsbyrån Reuters.

Rigopiano är ett fyrastjärningt spahotell som ligger i staden Farindola i Abruzzo-regionen. Farindola ligger i Gran Sasso som är det högsta bergsmassivet i Apenninerna.

Karta över Italein, Rom och Farindola
Karta över Italein, Rom och Farindola Bild: Google kartor,Rom (provins),Farindola,snöskred

Efter den första jordbävningen på onsdagsmorgonen skrev hotellet på sin Facebooksida att telefonlinjerna hade brutits i skalvet.

I nuläget finns det inga uppgifter om vem som bodde på hotellet. Många av dem som förlorade sitt hem i skalven under hösten 2016 har inhysts i hotell, men det är oklart om Hotel Rigopiano användes för det.

Uppdatering 19.1.2017 kl. 12.19. Vi skrev tidigare felaktigt i artikeln att lavinen inträffade i de italienska alperna. Vi har nu korrigerat felet.