Hoppa till huvudinnehåll

Ligaprogrammet är här – polisen styrde Helsingforsderbyna

IFK Mariehamn.
IFK Mariehamn ska både spela Champions League-kval och försvara ligatiteln den kommande säsongen. IFK Mariehamn. Bild: Yle/Tomi Hänninen IFK Mariehamn

Gräv fram kalendrarna och den röda pennan. Programmet för fotbollsligan är publicerat. Regerande mästaren IFK Mariehamn inleder sitt försök att försvara titeln hemma mot nykomlingen.

Onsdagen den 5 april startar fotbollsligan. Serien avslutas den 28 oktober.

Däremellan ska de tolv ligalagen spela 33 matcher – och det blir en splittrad start på säsongen. Under den första matchdagen spelas bara HJK–VPS och SJK–FC Lahti. Anledningen är att de fyra lagen ska ut i Europa League-kvalet i sommar.

Övriga lag får vänta till den 8 april. Då kliver bland annat fjolårets skrällmästare IFK Mariehamn in i leken. Ålänningarna startar på hemmaplan mot nykomlingen JJK.

En annan match som kan plockas fram i det som egentligen är den första omgången är ett derby i Vasa. Den 8 april kommer SJK till den nya arenan i Vasa.

HIFK-tifo.
Det gick hett till under fjolårets derbyn mellan HJK och HIFK. HIFK-tifo. Bild: All Over Press HIFK Fotboll

"Enda tänkbara matchdagarna"

Och på tal om derbyn. De tre enskilt största matcherna sett till intresse under säsongen är derbyna i Helsingfors. De spelas den 23 maj, den 31 juli och den 12 september.

Matchdagarna är valda av polisen. På grund av allt stök som fanns runt förra säsongens derbyn är enbart måndagar och tisdagar accepterade matchdagar.

– Polisen meddelade att måndag och tisdag är de enda tänkbara matchdagarna om det ska vara publik på läktarna, säger ligans vd Timo Marjamaa.

Av alla matcher som ska spelas under säsongen går 64 på lördagar. Det är ungefär en tredjedel av den totala matchmängden.

Så startar fotbollsligan …

5 april:
HJK–VPS
SJK–FC Lahti
8 april:
PS Kemi–HIFK
Ilves–FC Lahti
VPS–SJK
IFK Mariehamn–JJK
10 april:
HJK–KuPS
12 april:
FC Inter–RoPS
15 april:
SJK–Ilves
HIFK–JJK
IFK Mariehamn–HJK
17 april:
RoPS–VPS
KuPS–FC Inter

… och så här avslutas fotbollsligan

Omgång 32 (20 oktober, klockan 18.30):
RoPS–IFK Mariehamn
HIFK–SJK
VPS–FC Lahti
KuPS–JJK
FC Inter–HJK
Ilves–PS Kemi

Omgång 33 (28 oktober, klockan 14.00):

SJK–FC Inter
HJK–RoPS
IFK Mariehamn–Ilves
PS Kemi–KuPS
JJK–VPS
FC Lahti–HIFK

Se hela ligaprogrammet här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport